„Бил съм сред най-добрите“: Кирил Петков показа дипломата си от „Харвард“

17:05, 06 юли 21 25 3528 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Без да си правя реклама, но съм бил отличèн, като един от най-добрите. С тези думи министърът на икономиката Кирил Петков показа дипломата си от „Харвард“.

До тук се стигна след журналистически въпроси за това колко време, при кои професори и по кои специалности се е обучавал в престижния американски университет. Въпросите са породни от появилите се в някои онлайн издания съмнение за професионалната квалификация на служебния министър.

„Не искам да се промотирам сам, но очаквах този въпрос и мога да покажа самата диплома. Това е от магистратура от университета в „Харвард“. Тук се казва, че съм завършил в топ 10-те процента на моя клас. Искам да благодаря на проф. Майкъл Портър, в чийто клас бях“, отговори Петков. 

Служебният министър уточни, че обучението му в „Харвард“ е продължило две години, колкото е пълната магистърска програма - от 2005 до 2007 г. Той е завършил в топ 90-те от общо 900 души т.е. в първите 10% сред студентите от своя випуск.

602 чужди компании имат интерес да инвестират в България

Цели 602 чужди компании от различни области в целия свят са подали писма за намерения за инвестиции или експорт у нас. Това е резултатът от своеобразното „състезание“, което икономическият министър Кирил Петков организира за търговските ни аташета зад граница през последните седмици. По думите му няма екип, който да не е изпратил у нас писмо за реално намерение на чужда компания да работи у нас.

Петков подчерта, че с част от фирмите вече са водени преговори, а с една даже са на финалната права и новина може да дойде още в събота.

„Компанията е европейска, няма да е само на база сглобяване и асембиране, а голяма част от добавената стойност ще се опитаме да бъде купена от други български фирми в този клъстер. Размерът на инвестицията е около 140 млн. евро за ново поколение на електромобили, няма да е някаква бъдеща надежда – надяваме се да имаме две от тези коли реално паркирани пред министерството“, заяви Петков, цитиран от bTV.

По думите му предприятието няма да се намира в София. „Ще градим възможността България да бъде сериозен център на иновации в сферата на автомобилната индустрия и тук – в България, да бъде центърът на автомобилите на бъдещето“, допълни министърът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама