Трифонов е малък взрив и по-малък цар от Борисов и Симеон

09:44, 08 юли 21 / Новият парламент 25 1822 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

През 2001 и 2009 г. политическите взривове, наречени НДСВ и ГЕРБ, пометоха партийната система тогава. Тези две партии спечелиха съответно 2 и 1,7 милиона гласа. „Има такъв народ“ със своите над 550 хиляди гласа на техния фон изглежда като видимо по-малък взрив, коментира за БГНЕС политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

Трифонов и неговата партия бяха привидяни като инструмента, който може да свали ГЕРБ от власт. Огромната част от неговата подкрепа идва на базата на наказателен, протестен вот срещу предишното управление, т.е. става дума не за позитивен дневен ред, а за отрицание на настоящото статукво“, каза политологът. Той отбеляза, че през последните 6 месеца Трифонов е правил всичко възможно, за да се позиционира като играч, който е срещу статуквото, срещу всички и благодарение на това спечели огромна подкрепа.

Поражението, което претърпя БСП беше породено от факта, че целият вот, който искаше да гласува срещу ГЕРБ не припозна левицата, а припозна Трифонов. Социалистическата партия беше припозната като част от статуквото“, посочи Ганев. Така кампанията на пълно отрицание на настоящото статукво и на малко говорене донесе политически успех на Трифонов. Според Ганев, позитивен дневен ред може да се появи месеци след изборите, когато се изчерпи сегашния сюжет с изчегъртването.

„Има такъв народ“ е инструмент, който може да доведе до промяна

През 2001 и 2009 г. политическите взривове наречени НДСВ и ГЕРБ пометоха партийната система тогава. НДСВ и Симеон Сакскобургготски помете двуполюсния модел и установи многополюсна партийна система. След това ГЕРБ помете тази многополюсна система и установи система с ясен един доминиращ полюс“, заяви политологът. Взривовете като числа изглеждат по следния начин: 2 милиона души през 2001 г. и 1,7 милиона през 2009 г.

В момента не наблюдаваме подобен взрив. Трифонов получи над 550 хиляди гласа на изборите на 4 април, сега може да достигне до 600-700 хиляди гласа. Това ще бъде видимо по-малък взрив“, добави той.

Ганев коментира и позицията на Трифонов в следващото управление.Следващото управление, което ще се създаде след 11 юли ще стъпи на една сравнително по-малка основа, рекордно малка парламентарна група на основната управляваща партия - „Има такъв народ“. Рекордът се държи досега от Сергей Станишев - 82 депутати, когато създаде парламентарно мнозинство около себе си с тройната коалиция през 2005 г. Тези около 70 депутати на „Има такъв народ“, които очакваме ще създават редица предизвикателства за управлението и неговата парламентарна основа. Вероятно, те ще съставят кабинет около парламентарната им група и около ПГ на „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри, вън!“, като най-голямата партия ще бъде около 70 депутати. Това е съвсем различна политическа ситуация“, обясни политологът.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама