„Електронно управление“: Машините за гласуване не могат да се манипулират

11:46, 08 юли 21 / Новият парламент 25 2289 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Машините за гласуване не могат да се манипулират с устройство отвън - имат много вериги за защита. След пълните изпитания снехме нещо като „пръстов отпечатък” който удостоверява по уникален начин, че използваният софтуер е точно този, който сме проверили. Никой не може да го манипулира след нас, кодът веднага ще се промени, което ще е индикация, че има манипулация. Това заяви пред БНР председателят на Държавата агенция „Електронно управление“, (ДАЕУ) Красимир Симонски.

Припомняме, че служебното правителство освободи Атанас Темелков от длъжността председател на държавната агенция и назначи Красимир Симонски. До този момент той беше зам.-председател. 

Направихме пълни функционални тестове и изследване на кода, а колегите от Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация извършиха проверка на хардуера и съответните сертификати, които трябва да придружават машините”, обясни той, като уточни, че кодът е публичен и всяка СИК ще си го провери в началото на изборния ден.

Машинното гласуване не е противоконституционно

Не може да се извършат и манипулации с данните във флашките, защото ги има на вече излезлия преди това хартиен протокол. Оттам нататък няма как да се подправи този хартиен протокол, той става публичен и каквато и да е намеса по него ще даде несъвпадение. Гарантира се тайната на вота в машината”, каза още експертът.

Красимир Симонски поясни, че машините не отчитат кой човек точно и в колко часа е гласувал. Не може и двама души последователно да гласуват с една и съща карта. При спиране на електрозахранването подадените до тогава вотове се запазват.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама