Черната кутия на падналия МиГ-29 още не е изпратена в Русия

13:50, 08 юли 21 / Политика 25 2305 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

До 3-4 седмици Русия ще каже дали може да разчете черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29, който катастрофира при военни ученияобяви военният министър Георги Панайотов.

Не е установена неизправност на МиГ-а преди полета на майор Терзиев

От думите му стана ясно, че кутията е още в България и не е изпратена за Русия. Причината е, че руската страна настоява за изпълнението на определени формалности преди да поеме случая. Вече е комплектована групата от българска страна, която ще пътува за Русия. Тя ще посети военни обекти и лаборатории, където ще се разчита съдържанието, предаде „Сега“.

Черната кутия на падналия МиГ-29 заминава за Русия

По закон срокът за разследването на инцидента с падналия изтребител край Шабла е 30 работни дни. Той още не е изтекъл и ще бъде спазен, увери служебният министър. Той обеща докладът на военна полиция да бъде публичен и следващата седмица да го представи пред журналисти. Трагедията се разигра на 9 юни, което означава, че 30-дневният срок изтича в събота.

Припомняме, че преди дни се разбра, че при разбиването на военния самолет и падането му в морето черната кутия е била разхерметизирана, пълна е с вода, със скъсан лентов кабел и повреден електрически съединител. Това прави разчитането на данните в България много рисковано, твърдят военните. Устройството съхранява информация до последния миг на полета и може да даде отговор с каква скорост, на каква височина и в пространствено положение е бил самолетът, в какво положение са били лостовете. В кутията няма рекордер и в нея няма запис на гласа на пилота.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама