Стимулират учителите да се ваксинират с допълнителен отпуск

14:30, 08 юли 21 25 2420 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Учителите, които се ваксинират срещу коронавируса, ще получат два дни допълнителен платен отпуск. Това решение е взело Министерството на образованието и науката (МОН) по предложение на социалните партньори. Преподавателите ще могат да го ползват по свой избор - наведнъж или на два пъти, след първата или след втората доза ваксина.

А училищата, които достигнат поне 70% ваксиниран персонал, ще получават специално свидетелство от министерството за принос към опазване на общественото здраве, съобщиха от ведомството. 

Предложение: Неваксинираните да си плащат лечението срещу Covid

Според тяхно проучване, проведено в началото на юли, над 70% от персонала е ваксиниран срещу COVID-19 в едва 4% от училищата в България. При детските градини този дял е 3%. В почти две трети от училищата ваксинираните педагогически и непедагогически специалисти са под 30%, при детските градини такова е положението в 75% от екипите. 

Министерството е започнало и информационна кампания за ваксинирането в системата на предучилищното и училищното образование. Идеята на кампанията е заетите в системата да могат да направят информиран избор за или против ваксините. Вече се провеждат регионални срещи с директори на детски градини и училища. На тях медицински специалисти с национален и регионален авторитет отговорят на всички въпроси за ползите и рисковете от ваксините срещу коронавирус. Предвиждат се също повсеместни разговори по темата на ниво училище.

Първите ученици заминават на безплатна почивка

МОН изготвя обновени насоки и полезни материали за връщане към присъствен образователен процес след продължително обучение от дистанция, както и за потенциално спешно преминаване отново към дистанционни занятия. Те ще бъдат разпространени до училища и детски градини през регионалните управления на образованието. Ще бъде осигурена също леснодостъпна и актуална база с информация и материали по отношение на личното здраве и безопасност в пандемията за нуждите на образователната система. 

Според специалистите ваксините са най-сигурният начин да предпазим себе си, близките, учениците и колегите си от COVID-19. А лятото е най-подходящият момент за имунизация заради малкото болни. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама