Разкриха схема за измами с ДДС при внос на коли от Германия

17:50, 08 юли 21 25 2736 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Специализираната прокуратура участва в международна операция по разследване на италианските власти, при която е неутрализирана организирана престъпна група за измами с внос на нови и употребявани автомобили от Германия, съобщиха от прокуратурата.

Към момента има общо 60 заподозрени за измами за избягване плащане на ДДС за най-малко 6,3 милиона евро. Над 200 автомобила са били регистрирани с фалшиви документи в Италия и са продавани на цени под пазарните.

По време на операцията е иззето имущество за близо 2 милиона евро на основния заподозрян за измамите. Между 2015 г. и 2020 г. той организира незаконна дейност около вноса на автомобили от Германия. Автомобилите са продадени на италиански клиенти, които се възползвали от по-ниски цени поради по-ниските данъчни ставки върху германските превозни средства.

Измамите са извършени чрез използване на фалшифицирани фактури и търговия чрез въртележка от фирми, създадени за тази цел. Под претекст, че автомобилите се продават в други държави-членки на ЕС, се избягвало плащането на ДДС. За регистрация на автомобилите са използвани фалшифицирани документи, а процедурите по измамата били узаконявани като се използват и фалшиви фактури за сделки с недвижими имоти.

Нова схема: Луксозни коли катастрофирали само по документи, за да не се плаща ДДС

По данни на „Евроджъст“ общата търговска стойност на измамата възлиза на най-малко 53,5 милиона евро. По време на дейността си извършителите не само фалшифицират, но прикриват и унищожават официални документи, за да скрият измамата.

Разследването на схемата е започнато от Финансовата гвардия на гр. Пескара в Италия под надзора на прокуратурата на града. Издадени са европейски заповеди за разследване за изпълнение в България, Чехия и Германия. Трансграничното съдебно сътрудничество по случая между държавите членки на ЕС е координирано от „Евроджъст“, където е създаден координационен център, подпомагащ изпълнението на европейските заповеди за разследване с участието на Националните бюра на четири държави – България, Германия, Италия и Чехия.

Не е установено участие на български граждани в схемата. Просто сме помогнали на колегите от Италия при разследването“, заяви Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура. По думите му колите, които са били изключително скъпи, не са продавани на български клиенти, предаде Нова телевизия. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама