Йоло Николов и Надежда Ангелова най-бързи в 12 км бягане на „Витоша летен фест“

16:54, 10 юли 21 / София 25 3138 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Седмото издание на „Витоша летен фест“  зарадва хиляди любители на планината и спорта в разгара на юли. Изтъкнатите ни стаери Йоло Николов и Надежда Ангелова спечелиха планинското бягане, а при колоездачите най-бързи бяха Цветан Иванов и Мартина Петровска. 

Няколко хиляди софиянци и гости на столицата се събраха в съботната сутрин пред хижа Момина скала за седмото издание на феста. Спортният празник, организиран под мотото „Обичам спорта, Обичам София, Обичам Витоша“, е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“ и от програмата на Столична община за предоставяне на повече възможности на столичани и гостите на града за активен и здравословен начин на живот.

Фестивалът включваше състезания, забавна програма, песни, демонстрации и танци, импровизираната сцена цял ден се огласяше от много смях, игри и томболи с награди. Като допълнителна емоция всички желаещи можеха да ползват безплатно опънатия над Боянската река алпийски тролей, осигурен от „Мачирски спорт“.

Първи на старт застанаха участниците в планинското бягане. В него за втора поредна година най-бърз се оказа Йоло Николов, изминал 12-те километра по маршрут „Кумата“ за 47:52 мин. При дамите номер 1 бе победителката във Витоша 100 и класирала се 9-а в Софийския маратон Надежда Ангелова, финиширала сега за 1.01:13 часа. „Поздравявам организаторите за отлично подготвеното трасе, това спомогна много за добрите резултати. Летният фест на Витоша става все по-популярен и класен,“ заяви веднага след финала победителят.

Много емоции предизвика и планинското колоездене. Шампион при първото си участие по 21-километровото трасе с име „Копитото“ стана Цветан Иванов с време 51:42 мин. Минута и половина след него финалната линия пресече Станислав Грабчев, трети е Станимир Иванов с 53:28 мин. При дамите Мартина Петровска (1.09:40 ч.) изпревари с над 10 минути Ивета Костадинова, бронзът бе за Йорданка Станкова.

Веднага след бегачите потеглиха участниците в туристическия поход без състезателен характер. По пътеката с име „Обичам Витоша“ тръгнаха няколко стотин души, сред които много деца, цели семейства и стари планинари. Те бяха предвождани от легендарния ски-бегач и участник в олимпийски игри от близкото минало Петър Панков, един от доайените в организирането на маратони и ски-маратони в България, двукратен знаменосец на българските делегации на олимпийски игри.

Призьорите бяха наградени от Анна Петракиева – директор на Природен парк Витоша, Анатоли Илиев – зам.-председател на „София – европейска столица на спорта“, Калин Русев от „Велораптор“, Даниел Дуков – спортен директор на феста и др. Те пожелаха на присъстващите тазгодишният празник да затвърди традицията на една важна и полезна за столичани спортна инициатива.

Призьорите в отделните надпревари бяха отличени с медали, а класиралите се на първите три места в дисциплините планинско колоездене и планинско бягане си разделиха общ награден фонд от 4800 лв. Всъщност обаче победители този ден бяха хилядите дошли на спортния празник и прекаралиедин чудесен летен ден сред природата и красотите на планината. Както винаги, участниците в бягането и в колоезденето бяха освободени от стартови такси, а организаторите отново осигуриха безплатен транспорт от центъра на София до мястото на събитието. Със специални награди бяха отличени най-младият участник – 5-годишният Роберт Либнихт и най-възрастната – Бойка Арсова.

Новото тази година бяха безплатните уроци по йога. Квалифицирани специалисти от Българската йога асоциация показваха тайните на популярното изкуство, като преди това в ранните часове на деня бяха почистили целия район около хижа Момина скала и Боянския водопад.

За доброто настроение пред х. Момина скала се погрижи прочутият изпълнител на народни песни Александър Александров-Алекс, лауреатът на международни конкурси бе подготвил най-доброто от репертоара си. Присъстващите се насладиха на изпълненията на групата за народни танци „Рипника“ и песните на няколко известни формации за планинарски песни. В празника се включаха представители на Природен парк „Витоша“ и членове на клубовете за здраве и активно дълголетие. Пред хижата бе и подвижната библиотека със своето „Библиобусче“

Всички активности се състояха на голямата поляна, която отскоро е с изцяло обновена туристическа инфраструктура – ремонтирани беседки, люлки, пейки, маси и места за сядане. Ремонтирана е и сцената, която е традиционно припознато средище за празници в планината. Всичко това стана възможно благодарение на инициираните и изпълнявани вече втора година от „София – евростолица на спорта“ и Природен парк Витоша обща Програма и Споразумение за възстановяване на туристическата инфраструктура в планината.

 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама