Европрокуратурата проверява първо средствата по „Околна среда”

17:10, 09 юли 21 / Политика 25 3464 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейската специализирана прокуратура проверява Оперативна програма „Околна среда” (ОПОС). Това заяви министърът на околната среда и водите Асен Личев на брифинг в МОСВ. По думите му институцията е уведомила министерството, че ще упражни компетентността си по сигнал от предходния министър Емил Димитров, с който той изпраща ОПОС на прокуратурата, а „преди това я е наградил с 200% ДМС“.

Кьовеши: Не съм тук, за да оценявам работата на българската прокуратура

Спират строителството на хотел фантом в Синеморец

Асен Личев представи свършеното в МОСВ от началото на мандата на служебното правителство. По думите му РИОСВ – Бургас е извършила проверка на хотел в Синеморец в местността Бутамята, а ДНСК е открила процедура за спиране на строителството му. Той информира още, че на мостовете на всички реки в България до една година ще бъде поставена табела с името на реката, с което изпълнява ангажимент, даден в началото на своя мандат, съобщиха от пресцентъра на министерството. 

Глобяват инвеститора на строежа в Синеморец

Снимка: МОСВ

Парите от Европа за ВиК сектора

Служебният министър даде данни за начина, по който са харчени парите от Европа за ВиК сектора. Той обяви, че в Бургас са били вложени над 600 млн. лв., докато в Монтана – едва 63 млн. лв. „Вие сами виждате какъв е ефектът, особено по отношение на намаляване на загубите“, коментира министърът.

За РДФ отпадъка

Министърът заяви, че е провел среща с НСОРБ и стопанските камари, на която е станало ясно че българският РДФ отпадък се натрупва, а внесеният от чужбина се изгаря. Причината е, че вносителите плащат за това по 300 евро на тон, а общините – едва 45 лв. „Общините и стопанските организации се разбраха да се повиши калоричността на българските отпадъци, за да бъдат първо те изгаряни. Ако това не стане, аз ще забраня вноса“, категоричен беше Асен Личев.

„Топлофикация – София“ може да изгуби възможността за дерогация

„Топлофикация – София“ може да изгуби възможността за дерогация, ако не предостави необходимите данни и гаранции на МОСВ до 12 юли – понеделник“, информира министър Личев. Той добави, че ИАОС е подготвила документи за недопускане на дерогация на „Брикел“, което означава, че на практика предприятието не отговаря на условията и скоро могат да бъдат затворени.

„Днес подписах заповед за Принудителна административна мярка (ПАМ) на „Софинвест“ заради депото в район „Кремиковци“, кв. „Враждебна“. Те трябва да го рекултивират, а се установи, че вместо това го запълват с отпадъци, които са недопустими“, съобщи още министърът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама