Кога може да падне цената на олиото?

09:23, 10 юли 21 25 2527 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

При основните хранителни продукти този, който поскъпна драстично спрямо миналата година – с 50%, е олиото. Това е заради лошата реколта през 2020 г. Сега световният пазар на масла тръгна надолу. Само за 20 дни с 400 долара падна цената на слънчогледовото олио.

Около 3.10 -3.15 лв. е цената на олиото на едро, но в супермаркетите можем да намерим по-ниска цена. Свидетели сме на една трайна низходяща тенденция, като се изчерпат по-скъпите количества и като се прибере реколтата, може би от септември цената ще падне. Точно прогноза в цифри се прави много трудно, но нищо чудно да стигнем до равнища от преди лятото на 2020 г. Това заяви пред Нова телевизия председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Скок и на цените на храните

Според него се очаква добра реколта при зърнените култури. За зеленчуците Иванов посочи, че след стабилизирането на времето, цената на едро е паднала с 0.50 лв. и това ще се отрази и в цената на дребно. Той коментира и драстичния скок в цените на газа и тока, увеличението на транспортните услуги и нестабилното време през юни, както и ще доведе ли всичко това и до рязко увеличение в цените на храните.

Увеличение, свързано с логистиката и начина на работа на търговската система, винаги се отразява на цената. Друг е въпросът колко ще се отрази. Много се спекулира и се пренася процентът, имали сме по-висока цена на газа, но пазарът е бил стабилен. При този мощен конкурентен сблъсък, едва ли ще наблюдаваме сериозен проблем”, смята той.

Относно плодовете и зеленчуците, при които има транспортен разход, Иванов прогнозира ръст на цената около 1-1,5%. Влияние ще окаже и климатът – ако времето се задържи топло и стабилно, се очакват низходящи тенденции. Относно увеличението на някои продукти той подчерта, че климатът също е оказал влияние.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама