Германска компания създава завод за електромобили край Ловеч

11:31, 10 юли 21 25 3213 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

България подписа меморандум с германската компания Next eGO за изграждането на завод за електромобили у нас. Министърът на икономиката Кирил Петков и представители на фирмата показаха и тестваха колите пред медии.

„Много съм горд, че една немска компания от бъдещето за електрически автомобили, която вече произвежда електромобили, ще направят основното си производство в град Ловеч. Голяма част от добавената стойност се произвежда в България, не е само сглобяване. Цялата алуминиева конструкция и кабелите ще бъдат произведени в България“, каза Петков, цитиран от bTV.

Тестовото производство на е-колите у нас се очаква да започне през 2023 г. Планува се от завода край Ловеч да излизат около 30 хил. бройки годишно. Колите са алуминиеви, а отгоре ще бъдат покрити със специална пластмаса. Те ще са от градски тип, а базовите модели се очаква да бъдат с пробег около 200 километра с едно зареждане на батерията.

От третия опит: Вписаха новия надзор на ББР

Инвестицията ще е около 140 млн. евро и се очаква да бъдат разкрити около 1000 работни места в района.

От компанията производител обявиха, че са много щастливи, че именно коли на бъдещето ще се произвеждат в България. Според тях с тази инвестиция не само ще се разшири автомобилният клъстер у нас, но и ще се даде възможност на хората да шофират екологично чисти превозни средства.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама