Защо ЦИК се бави с броенето на гласовете?

09:11, 13 юли 21 / Новият парламент 25 2630 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Продължава преброяването на гласовете от изборите в неделя. Днес се очаква да пристигнат протоколите от последните четири комисии. По данни на БНР това са Комисиите в Русе, Софийска област, Стара Загора и Шумен. Официалните резултати трябва да бъдат обявени от ЦИК до 15 юли, а имената на избраните за народни представители - 3 дни по-късно - на 18-и.

Възможно е това да стане и по-скоро заради машинното гласуване. Вчера от ЦИК отчетоха, че на тези избори данните се обработват доста по-бързо от обикновено.

Междинни данни на ЦИК: „Има такъв народ“ излиза с преднина пред ГЕРБ

Към момента при преработени 98.92% от протоколите „Има такъв народ“ има минимална преднина пред ГЕРБ. Резултатите сочат, че партията на Слави Трифонов получава 23.91% или 645 129 гласа. За формацията на Бойко Борисов са гласували 639 221 души, което прави 23.69% от вота. На трето място е БСП с 13,51%. След тях се нареждат „Демократична България", които взимат 12.56%. Пети са ДПС (10.66%), а на шесто място са „Изправи се! Мутри вън!" (5.03%).

Изчезнала секционна комисия в Лондон

Междувременно ЦИК обяви, че е изгубила връзка с цяла секционна комисия в Лондон. Това е и друга причина окончателните изборни резултати да се бавят.

В нощта срещу понеделник от ЦИК не са отговаряли на нито един от посочените телефони. Членовете на секцията споделиха пред Нова телевизия, че се притесняват и затова са посетили посолството ни в Англия.

Междинни данни на ЦИК: Слави Трифонов отново печели вота в чужбина

Няма изчезнала секция. Има несвършена работа от ЦИК. Председателят и секретарят на секцията са чакали до сутринта. Нямаме информация защо се бавят документите при положение, че гласуването беше машинно. Няма кой да стои и да чака ЦИК почти 30 часа”, заяви Цанка Петрова, член на СИК - Илинг, Лондон.

Едва трима души от Централната избирателна комисия е трябвало да обработят протоколите от 135 секции. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама