Защо в жегите цигарите са още по-вредни?

19:10, 14 юли 21 / Любопитно 25 2467 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Тютюнопушенето в жегата е особено вредно поради повишения токсичен ефект, каза пред РИА Новости Евгений Брун, главен нарколог в Министерството на здравеопазването.

Пушенето е вредно по всяко време на денонощието, по всяко време на годината. Но в жегата то е особено вредно и това се дължи на факта, че когато е много горещо има голямо натоварване на сърдечно-съдовата и дихателната системи. Това прави още по-токсичен ефектът на обикновените и електронни цигари. И като цяло вредата за тялото на пушачите в жегата се увеличава. Основният рисков фактор от тютюнопушенето са сърдечно-съдовите нарушения. А основният контингент от хората, които се разболяват са поразените от токсичните ефекти на тютюна“, каза Брун.

Ежедневни навици, които съкращават живота ни

Според него, когато самото тяло изпитва хипоксия, необходимостта от консумация на психоактивни вещества намалява. Независимо от това „закоравелите пушачи“ не забелязват това и пушат с интензивността, на която са свикнали, а рисковете за здравето им растат.

Забраниха електронните цигари и наргилетата за непълнолетните

В резултат на това може да получат припадък и хипоксия на мозъка в горещите летни дни. Цигарите причиняват спазъм на мозъчните съдове и това заедно с топлината и дехидратацията може да доведе до припадъци или прединсултни състояния. Никотинът е сърдечно-съдова отрова и в жегата засилва патологичния си ефект“, предупреди лекарят, цитиран от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама