Десетки жертви и изчезнали след порои в Германия и Белгия

15:40, 15 юли 21 / Свят 25 3072 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Проливни дъждове отнеха живота на над 30 души, а 70 са безследно изчезнали в западната част на Германия. След два дни бури са рухнали 6 къщи, след като река Ар, приток на Рейн, излезе от коритото си.

Четири от жертвите и изчезналите са от района Арвайлер на юг от Бон. Около 50 души са блокирани по покривите на домовете си. Властите очакват още къщи да пропаднат под напора на водата. Говорител на полицията в Кобленц съобщи, че на помощ са изпратени всички пожарни и аварийни служби, но още нямат пълна картина за ситуацията.

В четвъртък сутринта отминаха най-критичните часове, а жители разказват, че не помнят подобно нещо да се е случвало за толкова кратко време. Това е катастрофа. Има загинали, изчезнали и много хора все още са в опасност. Всичките ни аварийни служби работят денонощно с риск за живота“, каза премиерът на провинция Райнланд-Пфалц Малу Драйер. 

Двама пожарникари загинаха в съседната провинция Северен Рейн-Вестфалия, като според агенция ДПА единият се е удавил, а другият е припаднал след спасителна операция. Прекъснати са шосета и жп линии, спряно е плаването по част от Рейн, а според метеослужбата се очакват още валежи в горното течение на реката днес и в петък.

Пороите погубиха и двама души в Белгия

Поне двама души загубиха живота си в сряда в белгийската източна провинция Лиеж, след като река Маас преля от коритото си.

„Имаме два смъртни случая и съобщения за изчезнали хора“, заяви пред белгийската обществена телевизия RTBF управителят на провинция Лиеж Катрин Делкур.

В град Упен, край границата с Германия, е намерено тялото на 22-годишен мъж. Безжизненото тяло на друг човек е открито в мазето на дома му. 50-годишният мъж от Еуаи се е удавил, докато се е опитвал да се справи с прииждащата вода.

В провинциите Намюр и Люксембург се евакуират хора. Хиляди къщи са наводнени. Железопътният транспорт в южната част на Белгия е прекъснат поради наводняването и разрушаването на линиите, предаде „Дневник“.

От Министерството на външните работи на България информираха, че няма данни за пострадали български граждани при наводненията в Германия и Белгия. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама