Софиянци ще сменят адреса си онлайн

15:03, 15 юли 21 / София 25 3184 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Столична община въвежда нова електронна услуга – съвсем скоро ще можем да сменяме адреса си онлайн. Зам.-кметът по дигитализацията на столицата Генчо Керезов обяви, че е подписал договора за изработване на пилотната платформа за електронни услуги.

Започваме със смяната на адрес, като поетапно ще бъде внедрена в четири района до края на годината. Първият е Студентски, където честотата на ползване на услугата е най-висока, и ще стартира през септември. Няма да се налага ходене до гише и придружаване от хазяин (в случай на наем, например). Пилотната фаза няма да измени процеса за администраторите, защото целта е да се тества интеракцията и потребителското преживяване за гражданите. При добри резултати ще вървим към пълна интеграция на работния процес“, написа Керезов във Facebook.

Toй съобщи още и че е сключен рамков договор за предоставяне на отдалечена електронна идентификация, изцяло в съответствие с изискванията на Комисията за регулиране на съобщенията. „И по-важното - изцяло в съответствие с очакванията на модерния потребител - без нужда да се разхождаш до офис на доставчик на електронен подпис (КЕП), гише за издаване на ПИК или друго. Ползването на КЕП все още не е масово, изваждането му ангажира време и струва между 40 и 80 лв. за физическо лице. В рамките на пилотната фаза софиянци ще могат да се идентифицират напълно безплатно и само с камерата на мобилния си телефон + приложение на него“, обясни Керезов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама