„Галъп“: За всеки втори изборите са били по-честни от предишните

14:00, 16 юли 21 / Новият парламент 25 1809 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Почти всеки втори гласоподавател определя отминалите на 11 юли избори като по-честни от преди. Това показва следизборен сондаж, осъществен от „Галъп интернешънъл болкан“ между 14 и 16 юли сред 816 пълнолетни българи по телефона.

На въпрос за честността на изборите, преобладаващите мнения са положителни. 48,5% смятат, че изборите са били по-честни от преди, 27,9% - същите като преди, а за по-нечестни ги намират 9,3%. Машинното гласуване явно е сработило, според общественото мнение - близо две трети го одобряват.

Явно мнозина са очаквали на тези избори по-добро представяне от партиите си – затова и 56,2% от запитаните не са доволни от резултата на изборите, а 29,2% са доволни.                               

Българите все повече очакват правителство, но липсва сигурността, че ще го има. 75,6% избират опцията „правителство“, пред опцията „нови избори“ (15,6%). В същото време обаче липсва сигурност, че парламентът ще успее да състави правителство. 47,5% предполагат, че той няма да успее, а 39,9% - че ще успее. Останалите се колебаят. Данните показват ръст на очакването за правителство, в сравнение с предишни други сондажи на „Галъп интернешънъл болкан“.

Премахването на досегашния модел на управление явно се одобрява и се очакват варианти на управленски конфигурации около всички протестни партии. Важно е моделът на управление на ГЕРБ никога да не се повтори, съгласяват се 71,5% от запитаните, докато 20,2% не смятат, че е проблем, ако този модел се повтори. При това положение, закономерно предпочитанията са за правителство, формирано около т.нар. партии на протеста. На директен въпрос дали не би било добре служебното правителство под някаква форма да остане, 62,5% биха одобрили, а 32,1% не биха одобрили. Останалите се колебаят. 

Заявката на Слави Трифонов за кабинета на Николай Василев се оценява като неубедителна. 68,7% не одобряват обявата на Слави Трифонов преди свикването на парламента. 24,8% одобряват. Николай Василев не е одобряван от 56,9%, а е одобряван от 23,4%. Останалите се колебаят. Очевидно, изтеглянето на Василев е благоприятна за Трифонов стъпка. 50,4% обаче не одобряват като цяло предложеният състав, а 26,7% го одобряват. Останалите се колебаят.

Данните са от независим телефонен сондаж сред 816 души. Изследването е проведено в периода 14-16 юли. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 55 хил. пълнолетни българи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама