Василев и Денков обясниха какви са различията им с ИТН

10:09, 17 юли 21 / Новият парламент 25 2315 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Двама от служебните министри, на които от „Има такъв народ“ са предложили място в проектокабинета си – Асен Василев и Николай Денков, обясниха какви са съществените им различия с партията на Слави Трифонов.

Проф. Денков: Не искам да участвам в социален сблъсък

Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков обясни пред bTV, че разговорите са били водени от Николай Василев – първият прелдожен от ИТН за премиер. Той посочи, че двамата имат еднакво виждане за това, какво трябва да се случи, но разликите идват в това как да станат нещата.

„С министър Асен Василев имаме ясна идея как да се направи актуализиция на бюджета и да има средства за пенсиите, за медицинските работници и за подготовка за бизнеса, ако бъде затворен при евентуална следваща вълна на коронавируса.  Това, което ни представи Николай Василев изглежда по друг начин – да няма актуализация на бюджета, да няма тези средства, които предвиждаме за тези сфери, което неминуемо ще доведе до социален сблъсък между различните групи“, смята проф. Николай Денков.

Защо служебните министри са отказали на Слави Трифонов?

С други думи, ако аз искам пари за електронни устройство за новата учебна година, това ще се сблъска с исканията на пенсионерите да бъдат запазани техните допълнителни средства. Не искам да участвам в такъв сблъсък, защото той не е справедлив“, заяви проф. Денков. „Когато намалявате данъците, без да поставите като основен акцент спирането на изтичането на разходите, как ще увеличите заплатите, не се връзва балансът. Плюс – минус не дава това, което Николай Василев твърди, че ще се случи. При Асен Василев на мен ми е ясно какъв е планът до края на тази година, както и за следващата. Това, което аз не видях, е какво би се случило в следващите месеци, ако тръгне да се реализира предложението на Николай Василев“, обясни още служебният министър. 

Асен Василев: Няма начин да намалим данъците и да балансираме бюджета

Финансовият министър Асен Василев обясни пред Нова телевизия, че че от партията „Има такъв народ” са го потърсили преди около 10 дни. „Започнахме да говорим каква е икономическата политика, която е добре да се провежда. Можех да избера длъжност между министър на околната среда или вицепремиер по еврофондовете”, каза той.

За да може да се проведе икономическата политика през следващите 12 до 24 месеца, аз имам определени виждания и те са, че трябва да се води балансирана политика и основен фокус в нея да бъде спирането на всички течове в държавата. След което може да се премине към балансиране на бюджета”, допълни Василев.

Основите ни различия са, че според мен трябва да се води балансирана политика - тази година да останем с текущия дефицит, който е предвиден, а при една евентуална актуализация допълнителните милиард и половина да бъдат заложени, така че да посрещнем COVID кризата, да се направи актуализация на пенсиите, да се заложат пари за бизнеса в случайна затваряне и да се заложат пари за здравеопазнавето”, посочи още той. Василев беше категоричен, че с „Има такъв народ” имат принципни различия за това каква трябва да е икономическата политика на страната.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама