Европа на бунт срещу въвеждането на задължителна ваксинация

09:07, 18 юли 21 25 3109 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Европа се бунтува срещу въвеждането на задължителна ваксинация срещу COVID-19. Сблъсъци имаше във Франция и Гърция.  

Имунизацията без право на избор за медицинските работници в Италия пък вече принуди стотици лекари да подадат жалби до съда. Страната обмисля в ресторанти, на концерти и мачове да се допускат само имунизирани хора. Там 70% от обществото е ваксинирано.

Сблъсъци във Франция заради задължителната ваксинация

В Париж близо 20 000 души излязоха по улиците на страната заради новите изисквания за посещение в заведения и киносалони. От началото на август здравните власти обявиха, че без здравен паспорт хората във Франция няма да могат да посещават заведения, да се возят на влак или самолет. Неваксинираните медицински и санитарни работници няма да получават заплати, ако не бъдат ваксинирани след 15 септември. Ръководители на здравни заведения се притесняват, че много от техните служители ще напуснат работа.

Може ли ваксинацията да стане задължителна и у нас?

Според адвоката по медицинско право д-р Мария Петрова няма изгледи ваксинацията да стане задължителна у нас - най-малкото, защото държавата не може да обезпечи процеса. „От юридическа гледна точка, ако обвързваме една ваксина било със стимул или с рестрикции, тя трябва да бъде задължителна. В противен случай няма как да разединяваме обществото за нещо, което по принцип е препоръчително”, коментира тя пред Нова телевизия.

Масово недоволство срещу задължителното ваксиниране и в Гърция

Ако ваксината стане задължителна, държавата трябва да подсигури всички налични ваксини. „Преди няколко месеца беше невъзможно да избираш ваксина. Следващата стъпка е да се осигури оценка на здравното състояние преди имунизация. Масово наблюдаваме ваксиниране без медицински преглед”, каза още Петрова.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама