Колко лъжат политиците по време на кампания?

15:00, 19 юли 21 / Новият парламент 25 2416 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

За втора поредна предизборна кампания Лъжеш ли?“ следеше изказвания на кандидат-депутатите и проверяваше тяхната достоверност. „Лъжеш ли?” е инициатива, създадена в Берлин от четирима български студенти с цел борба срещу дезинформацията в политиката.

Проектът си поставя за първи път тежката задача да проверява твърдения в предизборни дебати в национален ефир преди редовните парламентарни избори през април. Резултатът, който доброволците постигат е интересен – 105 неверни твърдения от проверявани 97 политици. Повече вижте тук.

През втората предизборна кампания концепцията се различава – докато през април са следени всички участници във всички дебати в национален ефир, през юни фокусът пада върху петима кандидати от всяка партия, събрала повече от 3% на изборите на 4 април. ТакаЛъжеш ли?” се опитва да се справи с огромния обем информация и да повиши качеството.

Във второто издание екипът открива 20 неверни твърдения, въпреки значително намаления обхват.

Втората кампания, която проверявахме, беше много различна. Забелязахме рязка промяна във форматите, които националните телевизии използват. Дебатите намаляха и се увеличиха форматите, в които има обикновено интервю с по-интересните лица”, посочи Евтимов. „Проблем, с който се сблъскахме, е, че част от проверяваните, които бяха избрани от нашите последователи във Фейсбук, просто не участваха активно в кампанията, въпреки образа си на своеобразни остриета“, коментира той.

Резултатите от работата на екипa на „Лъжеш ли?” може да намерите тук.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама