Коронавирусът у нас: Епидемичен взрив на кораб с филипинци в Бургас

10:30, 20 юли 21 25 3999 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Епидемичен взрив от COVID-19 на кораб на пристанище Бургас констатираха здравните власти.

Първият заболял е с оплаквания от 7 юли – отпадналост, кашлица, температура. На 14 юли лицето е транспортирано до УМБАЛ Бургас за изследване и преглед, като му е направен бърз антигенен тест, който е с положителен резултат. Той е хоспитализиран в инфекциозно отделение на лечебното заведение. На 15 юли е организирано пробонабиране на останалите 19 лица от екипажа на кораба с PCR тестове. 11 лица от персонала са с положителен резултат. Издадени са предписания за изолация на същите на кораба за срок от 14 дни. Общото им състояние се проследява ежедневно, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

Оттам псочват, че три от положителните случаи са с температура и кашлица. Контактните лица от екипажа са без оплаквания. На 18 юли хоспитализираното лице от екипажа е приведено в Отделение по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) на УМБАЛ Бургас, като на следващия ден е починало. Ден по-късно друго лице от екипажа с положителен резултат за COVID-19 е със затруднено дишане и влошено общо състояние. След преглед от екип на ЦСМП Бургас е хоспитализирано в УМБАЛ Бургас.

Случаят се отнася за товарен кораб с екипаж от филипински граждани. Корабът пристига на пристанище Бургас на 14 юли и трябва да отпътува на 23 юли. Последното пристанище преди акостиране в Бургас е ОАЕ, на 27 юни. На 7-8 юли корабът преминава Суецкия канал, което налага качване на пилот на кораба. Екипажът се състои от 20 души, които не се допускат до брега.

Данните от денонощието

113 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 18 183 теста, което означава, че положителните проби са малко над половин процент.

През последните 24 часа са починали трима души, а излекуваните са 189. В болница са 739 пациенти с COVID-19, като 88 от тях – в интензивни отделения. В осем области няма новорегистрирани случаи - Видин, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Плевен, Смолян и Ямбол. 

През последното денонощие са поставени 7779 дози ваксини. Така общият брой на лицата със завършен ваксинационен цикъл става 877 158.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама