ВСС не може да остане остров на блаженството

11:25, 21 юли 21 / Политика 25 2199 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Висшият съдебен съвет (ВСС) колкото и да се ползва с гаранции за независимост, не може да стои като един остров на блаженството насред тази вълна от обвинения към главния прокурор и прокуратурата като цялост, коментира правният съветник на президента Иванка Иванова в ефира  на БНР.

Янаки Стоилов предложи предсрочното освобождаване на Гешев

По повод предстоящото разглеждане на искането на правосъдния министър за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, Иванова коментира, че трябва категорично да се избегне ситуация на шиканиране и игра с кворума. „Трябва да имат елементарен усет за самосъхранение“, заяви тя. 

Хаджигенов ще вика министри в парламента заради Гешев

В рамките на процедурата главният прокурор има право и трябва да бъде устно изслушан във Висшия съдебен съвет, защото само така гарантираме за него правото на справедлив процес при отстраняване от длъжност. Той има право да изложи своята гледна точка и устно пред съвета да се защити“, каза правният съветник.

Сигнал от ЕК: Отчетността на главния прокурор остава проблем за България

За евродоклада

По темата с евродоклада по хоризонталния механизъм за върховенството на закона в България правният експерт изтъкна, че с оглед на политическата оценка – от гледна точка на българския национален интерес е по-добре да е този доклад, дори да повтаря предишни констатации. От научна гледна точка обаче още първият доклад беше критикуван остро, защото не съдържа истински анализ на проблемите на отделните държави, а много от индикаторите са спорни, уточни Иванова.

Докладът изброява серия от факти, за които липсва автентичен анализ. Този анализ може да се направи на местна почва в новооткриващото се Народно събрание. Той е мислен като превантивен механизъм, а не като инструмент какво да се направи, затова и няма препоръки и срокове“, посочи още Иванка Иванова. Тя смята, че оценките, които излизат от пресцентъра на прокуратурата, невинаги са базирани на обективни възприятия на фактите. Иванова не вижда дори признаване на проблема, което би било първа стъпка към реформи. „Много често наличието на външно наблюдение у нас се използва като средство да си „измием ръцете“ и да прокараме половинчати законодателни промени“, изтъкна още Иванова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама