Рашков дава Гешев на прокурор

10:16, 23 юли 21 / Политика 25 2826 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков ще сезира още утре прокурор заради свободното и незаконосъобразно изнасяне на данни по висящи дела, събрани със специални разузнавателни средства, тъй като е убеден, че срещу главния прокурор Иван Гешев трябва да започне наказателно производство заради това. 

Вътрешният министър бе извикан от депутатите на изслушване във връзка с искането за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, което вчера бе обсъждано във Висшия съдебен съвет. След 7 часа дебати съветът отказа да разгледа искането, направено от министъра на правосъдието Янаки Стоилов, с 12 на 8 гласа го определи като неоснователно.

Стоилов: ВСС се опитаха да изнесат щит пред главния прокурор

За юристите е ясно, че не могат да бъдат свободно изнасяни в публичното пространство данни, събирани със СРС. Те могат да се използват единствено и само за нуждите на наказателното производство, както и за националната сигурност. Тези данни са разгласени публично по настояване и разпореждане на главния прокурор по искане до Конституционния съд по въпрос, чийто отговор е пределно ясен - има ли или няма имунитет президентът“, обясни Рашков. 

„Аз съм убеден, че трябва да започне такова наказателно производство. Двойните стандарти не са право - те са нещо различно от правото“, подчерта от парламентарната трибуна министърът.

„Материалът, внесен от министъра на правосъдието Янаки Стоилов във Висшия съдебен съвет, е подготвен лично от мен и това не е политически документ. Този материал е подготвен миналата година. Той е предшестван от сигнали, които са изпращани от професионални организации. Например Съюзът на съдиите 3 пъти е сезирал ВСС, има сигнали от адвокатски колективи, Висшия адвокатски съвет, БХК, фондация Български адвокати за правата на човека и други. ВСС не е обърнал абсолютно никакво внимание, а сега, когато същите тези сигнали са част от този документ, се казва, че са с изтекли срокове“, обясни пред депутатите Рашков.

За ВСС искането за отстраняване на Гешев е недопустимо

Той припомни, че миналата година не е бил член на политически кабинет, а преподавател в университет, когато е подготвил този материал. „Когато обсъждах дали да внеса този материал във ВСС, трябваше да го направя чрез министъра на правосъдието, но нямах никаква илюзия, че министърът на правосъдието към онзи момент (Данаил Кирилов - бел. ред.) ще внесе този материал във ВСС“, посочи Бойко Рашков.

Министърът каза още, че президентът Румен Радев неслучайно е отказал да назначи първия път Иван Гешев за главен прокурор. „Натрупаха се много факти, които нямаше как да останат встрани от вниманието“, добави още той и така обясни кое му е дало основание да отправи искане за предсрочно отстраняване на Гешев, пише „Дневник“.

 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама