Подкрепата на ДПС към „Има такъв народ“ зависи от състава на кабинета

12:35, 25 юли 21 / Политика 25 3224 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Подкрепата на ДПС за евентуалното правителство на „Има такъв народ“ ще зависи от хората, които ще влязат в кабинета. Това стана ясно от коментара на лидера на движението Мустафа Карадайъ след първата му среща с партията на Слави Трифонов, относно общите им политики и приоритети около сформирането на бъдещо правителство.

Персоналният състав на кабинета за нас е от значение. Категорично обаче заявихме, че ние няма и не държим да предлагаме министри“, изтъкна Карадайъ.

Радев ще връчи мандата, когато партиите се разберат

Той отбеляза, че повечето от идеите на двете партии съвпадат, но има и някои различия. Карадайъ посочи като условие за подкрепата на ДПС, обичайното му искане - да се възстанови нормалността в политиката. Според него това може да стане само когато парламентът заеме мястото, отредено му от Конституцията, а държавният апарат да не се използва като бухалка срещу гражданите и бизнеса. „Това означава държавният апарат да функционира, съгласно Конституцията и законите на страната, в услуга на хората и за създаване на добра бизнес среда, добър бизнес климат“, изтъкна той. 

Преди да започне консултацията лидерът на Движението пък отбеляза, че в 46-ото Народно събрание е създадена добра среда, тъй като има основа за диалог. И отправи призив всички отговорни политически партии да се възползват от тази ситуация. Той отбеляза, че безспорно това минава и през оценка на изминалите периоди“.

Снимка: БГНЕС

„Има такъв народ“ не са търсили подкрепа от ДПС

От „Има такъв народ“ пък заявиха, че не са търсили подкрепа от ДПС за евентуален кабинет, а просто им споделили приоритетите си. 

Ние просто изложихме вижданията, които имаме за програма, за приоритети и за краткосрочни и дългосрочни цели. След това представителите на ДПС направиха същото от името на тяхната политическа партия. Ние не сме искали подкрепа от тях за евентуален кабинет, просто изложихме нашите приоритети. Всички партии, предполагам включително и ГЕРБ, биха казали, че са за съдебна реформа, каза председателят на партията Тошко Йорданов след срещата. 

Той подчерта и че нямало да вземат съвети от никого за това кои да са хората, които евентуално биха били включени в кабинета. „Когато бъде представен кабинет, когато се стигне до там, като партия ще се си преценят дали им харесва, или не, дали ще гласуват, или не. Нито те са ни предлагали хора, нито щяхме да ги приемем, дори да ни бяха предложили“, поясни той, цитиран от Агенция „Фокус“.

Позицията на останалите политически сили

Първата политическа сила започна преговори и консултации с всички партии и коалиции без ГЕРБ-СДС за сформиране на правителство. Още в петък се проведе първата серия консултации с „Демократична България“, а в събота депутатите от партията на Слави Трифонов разговаряха с „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и БСП.

„Демократична България“ изразиха положителни отзиви от преговорите. Те се обединиха с „Има такъв народ“ около идеята за реформи в съдебната система като смяна на главния прокурор Иван Гешев, предсрочна смяна на състава на Висшия съдебен съвет и закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурата. 

„Има такъв народ“ и „Демократична България“ гледат в една посока

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ пък изразиха сигурността си, че партията на Слави Трифонов ще успее да сформира правителство. Те също откриха единомислие по редица теми. 

Манолова и „Има такъв народ“: Правителство ще има

„Има такъв народ“ и БСП също откриха сходства за съдебната реформа и преизчисляването на пенсиите, но и различия - откога да бъдат увеличени възнагражденията за пенсиите, както и за приватизацията на Българската банка за развитие, отдаването на магистрали на концесия, демонополизация на здравната каса.

„Има такъв народ“ и БСП открили повече допирни точки, отколкото различия

Лидерът на партията Корнелия Ниновазаяви, че на Националния съвет на партията днес ще се как ще продължат консултациите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама