„Ало, Космос! Говори България”: Деца задаваха въпроси на астронавти

08:43, 27 юли 21 25 3375 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

За първи път български деца и ученици говориха на живо с астронавтите на Международната космическа станция. Те зададоха своите въпроси на Тома Песке и Марк Ван де Хей, които са сред шестимата астронавти на станцията, която е в Космоса от пролетта.

Част от тях бяха: Има ли метеорологична прогноза в Космоса? Може ли да снесе кокошка яйца на МКС? Как празнуват рождените си дни? Как МКС оцелява на бомбардировките на космическия боклук?

Целта на проекта е да се разпали въображението на децата към Космоса. В продължение на месец ученици и студенти от цялата страна изпращаха своите въпроси към НАСА. „Това е събитие за човечеството“, каза посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа при откриване на официалната церемония.  Тя обясни, че САЩ и България си сътрудничат в много области като математика, наука и технологии и призова никога да не спираме да гледаме към звездите.

Образователният министър Николай Денков пък коментира, че не само астронавтите са свързани с космоса, но има и много други възможности като науката.

Сред основните изисквания за селекция на въпросите беше да не може отговорът да се открие в Goоgle или друг популярен източник. 32-ма са победителите, които са селектирани измежду 203 деца и ученици от 20-членно жури, а финалната селекция е направена от НАСА, пише bTV.

Идеята е с този проект не само да постави прецедент, но и да спомогне за изпращането на трети български космонавт отвъд екзосферата. През целия ден посетителите можеха да участват в работилници за строене на роботи за доставка на храна до Международната космическа станция, такива по математика, както и работилница с Майнкрафт и др.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:28, 04 сеп 22

Hey

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама