Експлозия в химически завод в Германия

14:10, 27 юли 21 / Свят 25 4036 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Петима души са изчезнали, а няколко са ранени след експлозия, която разтърси индустриален парк в западногерманския град Леверкузен. В небето се издигна облак черен дим, на място пристигнаха пожарни и полиция, властите призоваха местните жители да не напускат домовете си.

Експлозията е настъпила в 09.40 ч. местно време, причинявайки пожар в хранилището за гориво в Chempark, индустриален парк за химически компании, включващ гиганти като Bayer и Lanxess, каза операторът на индустриалната зона Currenta, цитиран от Ройтерс.

Няколко служители са ранени, като най-малко двама от тях сериозно, а петима души са изчезнали, посочиха от Currenta, добавяйки, че все още не е ясно какво е причинило експлозията и последвалия пожар.

Сирени и аварийни сигнали в мобилното приложение на германската агенция за гражданска защита предупреждават гражданите за "изключителна опасност". Големият облак черен дим в резултат на експлозията може да се види и от Кьолн, който е на около 18 км от Леверкузен. Полицията помоли жителите наблизо да останат на закрито и да държат вратите и прозорците затворени.

Операторът на индустриалната зона Currenta каза, че трябва да бъдат изключени и климатичните системи, докато се измерва въздухът около площадката за възможното наличие на токсичен газ.

Няколко магистрали в близост до индустриалната зона бяха затворени. Полицията предупреди шофьорите трябва да използват заобиколни пътища, за да избегнат района, предаде Mediapool.

Според първоначална информация на сайта Kölner Stadt-Anzeiger, инцидентът е възникнал на част от площадка, където се изгарят отпадъци в индустриалния парк.

Според уебсайта на Chempark в индустриалния парк за химическата промишленост работят над 30 компании, включително Covestro, Bayer, Lanxess и Arlanxeo. По-рано телевизионният оператор WDR цитира свидетели, че са чули експлозия и са видели издигащ се дим на мястото на производителя на химикали Bayer.

Няма данни за пострадали българи

Няма информация за пострадали български граждани при експлозията, съобщиха от МВнР. От там посочват, че официалното предупреждение за опасност засяга и град Солинген - в регионите Ауфдерхьое и Олингс.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама