Размина ли се ЕС с целта да ваксинира напълно 70% от населението? 

14:30, 27 юли 21 25 2940 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ЕС е постигнал целта си да ваксинира срещу COVID-19 70% от пълнолетното население.

„ЕС удържа на думата си и постигна резултати. Нашата цел беше да защитим 70% от възрастните с поне една ваксинация през юли. Днес постигнахме тази цел. А 57% от възрастните вече са напълно защитени с две дози ваксина. Тези данни поставят Европа сред водещите по ваксиниране региони в света“, заяви Фон дер Лайен в Брюксел, цитирана от Представителството на ЕК в България. 

Тя подчерта, че „Делта“ вариантът е много опасен и затова призовава всеки, който има възможност, да се ваксинира. „Заради собственото си здраве и в защита на другите“, каза председателят на Еврокомисията.

Досега говорителите на Комисията многократно са подчертавали, че целта на ЕС е до края на юли да бъдат напълно имунизирани две трети от възрастното население. Фон дер Лайен обаче не отговори на въпроси, така че не стана ясно кога целта е била променена.

И Италия въстана срещу задължителната ваксинация

Днешното ѝ изказване бе направено на фона на разразилите се протести в цяла Европа срещу налагането на задължителна ваксинация. В Гърция имунизацията стана задължителна за всички, които работят в държавния и частния сектор в здравеопазването, както и в домовете за стари хора. Във Франция също се изисква от медицинския персонал да имат поставена ваксина. От кабинета на германския канцлер Ангела Меркел пък предупредиха, че германците, които не са ваксинирани срещу коронавируса, могат да се изправят пред редица ограничения. А италианското правителство реши от 6-ти август да се въведе достъп до обществени места единствено на хора, които имат „зелен сертификат“.

Отново протести и безредици в Европа заради COVID мерките

У нас засега няма план за задължителна ваксинация срещу COVID-19, но все повече хора се оплакват, че в някои частни фирми това се налага като условие. 

По данни от Our World in Data Малта има най-добрата ваксинационна защита в ЕС с обхванати над 89.3% от населението. От тях 84% са напълно ваксинирани. 70% имат в Дания, 69% са ваксинираните в Белгия и 68% в Нидерландия. В Германия са ваксинирани 61%, във Франция - 58%, в Испания - 65%, а в Италия - 62%.

Като цяло напредъкът на ваксинационната кампания е по-бавен в Централна и Източна Европа, където най-близо до целта са Унгария - 57.9%, и Австрия - 57.8%, следвани от Гърция с 53.9%.

България започна през декември и до момента е последна в ЕС. По официални данни на Министерството на здравеопазването с две дози защита са 970 442 българи. Our World in Data изчислява това като 13% от населението, а заедно с тези, които очакват втора доза - 15.4%, пише „Дневник“.

Българският резултат е най-близък в Европа до този в Молдова - 13%, от съседите до постижението на Северна Македония - 22.6%, а в ЕС с румънския - 25.63%. По информация на Европейската здравна агенция ваксинираните българи са 16.5%, а тези с първа доза - 18.5%, но България не е предоставила актуални данни към вторник.

Европейската комисия увери, че ще продължи да доставя достатъчни количества ваксини за държавите членки. Неин говорител подчерта, че тя помага с информационни материали изоставащите, а също организира търгове, за да си купуват игли и спринцовки. Той обаче подчерта, че ваксинационните кампании са изцяло национална отговорност.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама