Червена лампичка за „Има такъв народ“: Разговорите за кабинет забуксуваха

17:42, 28 юли 21 / Политика 25 3335 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

От опит знам, че когато започнат декларации от парламентарната трибуна, разговорите за създаване на кабинет не вървят. Това коментира лидерът на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова, малко след като Христо Иванов от „Демократична България“ излезе с декларация относно разговорите за бъдещото правителство.

Победителите на изборите „Има такъв народ“ проведоха серия от политически консултации с всички партии в новия парламент без ГЕРБ, последва и втори кръг от експертни разговори по отделните сектори.

И макар привидно новите партии в парламента да заявяват, че гледат в една посока, вече е ясно, че разговорите помежду им са забуксували. Потенциалните партньори на Слави Трифонов обявиха светнаха червената лампа за „Има такъв народ“. Те обявиха, че ще дадат подкрепата си, но всеки има своите условия - ясен кабинет, дистанциране от ДПС, споразумение за подкрепа и изпълнение на ключови приоритети. 

„Демократична България“ иска да станат ясни министрите

Как иначе ще си обясним желанието на „Демократична България“ да излезе със специална декларация, в която да заяви, че коалицията не иска да е „смокинов лист или параван“, а реален партньор. Христо Иванов обяви, че в момента между партиите се водят просто разговори, но те не са насочени към постигане на споразумение.

Той отбеляза още, че срещите се правят без да е ясен съставът на проектокабинета и дали предложените лица ще могат да се справят със задачите. В тази връзка Иванов призова лицата в кабинета да бъдат подбран внимателно, за да привличат доверие. „Ние не предлагаме наши номинации, но има хора в служебното правителство, които привличат огромно доверие“, каза той и даде за пример Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков.

Ще има ли служебни министри в редовния кабинет?

Ключови фактори за подкрепата на „Демократична България“ ще са борбата с корупцията и дистанцията от ГЕРБ и ДПС. „Двата тигъра опитаха взаимно да се легитимират и да скрият своята корупционна свързаност“, заяви Иванов и подчерта, че включването на ДПС в консултациите е проблем за дясната формация. „Разбирам аритметиката, но парламентаризмът е повече от аритметика“, посочи той, цитиран от БГНЕС.

По всичко личи, че от „Демократична България“ не са доволни от позицията, в която „Има такъв народ“ ги поставят и настояват за по-голяма яснота и конкретика преди да заявят подкрепа. „Най-естествено е да се очакваме правителство от първия мандат. Ние сме готови за опозиция или да се върнем съм съда на избирателите. Длъжни сме да положим усилия. Понякога тактиката губи стратегия“, обяви Христо Иванов. 

От парламентарната трибуна той анонсира, че „Демократична България“ събират подписи за съставянето на парламентарна комисия по санкциите на закона „Магнитски“.

„Изправи се.БГ! Ние идваме!“ ще се бори срещу всеки опит за подмяна

От „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ също заявиха, че няма да подкрепят кабинет, зад който се протяга „дългата ръка на ГЕРБ и ДПС“. Те обявиха, че ще се борят срещу всеки опит за подмяна.

В същото време председателят на парламентарната група Мая Манолова напомни, че „хората искат и очакват правителство на промяната, което да отговори на очакванията им за почтеност, реформаторство и отговорност“.

В опит да постигне това формацията се срещна с „Демократична България“, за да сближат позициите си, и изведоха като ключови приоритети още конституционната реформа, изчистването на регулаторите и службите. Според двете партии трябва да има много ясно фиксирани взаимни политически ангажименти.

БСП настоява за споразумение за подкрепа

БСП също се намеси и поиска отделни разговори с „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, на които да се обсъди при какви условия ще се даде подкрепа на правителство на Слави Трифонов. Според лидера на левицата разговорите с „Има такъв народ“ трябва да приключат със споразумение за подкрепа, което гарантира, че това, което е поето като ангажименти, ще се изпълни.

Корнелия Нинова също посочи, че подкрепата на партията зависи от състава на новото правителство.

ДПС призова за диалог

На фона на всичко това ДПС отговори на критиките на „Демократична България“ и на свой ред обвини коалицията в „рушене на демокрацията“, задкулисие и олигархично-медийни зависимости.

Мустафа Карадайъ призова в диалог между парламентарните групи да се определят националните приоритети и да се възстанови държавността.

„Има такъв народ“ ще предложи правителство, когато получи мандат

На ход са хората на Слави Трифонов, които не взеха думата в пленарна зала. В кулоарите на парламента Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“ обяви, че съставът на новото правителство няма да бъде обявен до края на седмицата, както беше казано преди няколко дни. От партията този път са решили да изчакат държавния глава и едва тогава да обявят имената.

„Не сме получили мандат, че да обявяваме имена. В момента, в който бъде връчен мандатът, името на премиера ще стане ясно“, каза Вълчев, цитиран от БНР.

От партията обявиха, че разговорите на експертно равнище продължават. На въпрос защо си говорят с декларации с „Демократична България“ от парламентарната трибуна той отговори, че няма да градят поведението си по това кой какво очаква от нас и с какво ще бъде щастлив.

„Има такъв народ“ и БСП не искат приватизация на ББР

„Има такъв народ“ и БСП са намерили общ език за икономиката и финансите. Партиите разговаряха близо два часа, като на брифинг след това Любомир Каримански от партията на Слави Трифонов заяви, че диалогът е бил конструктивен и се вижда воля за промяна. Проф. Румен Гечев от БСП допълни, че са готови да подкрепят всички разумни за България решения.

Относно приватизацията на Българската банка за развитие Гечев уточни, че колегите им от ИТН са казали, че това е идея на Николай Василев, а не тяхна, съобщи БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама