Сърбия и Хърватия в спор за Никола Тесла

19:00, 28 юли 21 / Свят 25 4132 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Вече дни наред Сърбия и Хърватия са в остър спор заради монетите, които ще заменят хърватските куни през 2023 г. Причината е изборът на личността, която ще бъде изобразена на тях - изобретателят Никола Тесла.

Роден на територията на днешна Хърватия, но обозначавал се като сърбин, Тесла всъщност се прочува и успява в Съединените щати, където емигрира на 28-годишна възраст и остава до смъртта му почти 60 години по-късно. Въпреки това дълго след смъртта е по-известен в Източна Европа, отколкото на Запад - поне докато автомобилите, носещи фамилията му, не му дават и световна слава.

Хърватия го смята за национален герой; името му обаче носи и летището в Белград, в Сърбия са и останките му. Когато централната банка в Загреб обяви, че през октомври ЕС ще получи официално хърватския проект за евромонетите и банкнотите, от същата институция в сръбската столица дойде предупреждение, че подобна стъпка на „присвояване на културното и научно наследство на сръбския народ“ няма да остане без последствия. Същите аргументи са повторени в изявление до „Франс прес“, според което Сърбия ще потърси правата си в евроинституциите, пише „Дневник“.

Вицепремиерът на Хърватия Борис Милошевич е сърбин и обяви, че се „гордее“ с плана и според него Тесла е символ, свързващ и сърбите, и хърватите с целия свят. Сърбите са над 4.3% от населението и са най-голямото малцинство в страната.

„Тесла е свързан със Сърбия колкото Брус Ли“

Президентът Зоран Миланович реагира с насмешка, когато на кратко посещение в село Оклай в южна Хърватия каза: „Тесла е прекарал по-малко време в Сърбия, отколкото аз днес в Оклай“. Освен това при собственото си присъединяване към еврозоната някой ден Сърбия също може да предложи Тесла, въпреки че има връзка с нея точно колкото Брус Ли, каза по-късно Миланович.

Хърватското издание „Индекс“ обръща внимание, че самият Тесла е заявявал почитта си към сръбския си род и хърватската си родина. В акта му за раждане от 1856 г. обаче не е записана националност, тъй като такава информация не се е отбелязвала; уточнява се само че е православен.

Всички от рода Тесла са избити, защото са сърби“

Според сръбския му колега Александър Вучич Тесла е сърбин и американски гражданин. „Каква връзка има с Хърватия“, попита той и отбеляза, че в годините, в които изобретателят е жив, рожденото му място Госпич не е част от Хърватия освен по време на усташката марионетна Независима хърватска държава, когато всички от рода Тесла са „избити, защото са сърби“.

Другите мотиви на новите „хърватското“ евро

Сред другите мотиви, представени от Хърватия миналата седмица, са карта на Хърватия, шахматна дъска и глаголицата, която се използва в страната и през голяма част от миналото хилядолетие.

Еврокомисията даде да се разбере, че проектът за новите „хърватски“ евромонети е в ръцете на самата страна. България също трябва да изготви предложение какво да изобразява едната страна на нейните собствени монети, които ще са в обращение при приемането на единната европейска валута.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама