„Демократична България”: В менгемето на властта

15:20, 28 юли 21 / Политика 25 3380 Шрифт:
Марая Цветкова Автор: Марая Цветкова

Несъмнено, в тази сложна и същевременно толкова проста политическа ситуация, ходовете на ДБ са онези, които предизвикват най-съсредоточения интерес от привърженици и противници, което означава, че за добро или лошо обединението вече е фактор в определянето не само на публичния дискурс, а и на политическия такъв.

Типология на отразяващите „Демократична България“

Най-върлите противници на коалицията са и тези, които вкарват най-много смут в оценката за нея. Принципът „каквото и да направят, все ще е грешно” всъщност смазва чарковете на пропагандната машина, която освен, че пълни джобовете на индивиди със спорен капацитет на пазара на труда, помпа и тяхното самочувствие на изразители на обществено мнение. Тази група от хора всъщност започва да смекчава тона, не само заради познатото обръщане на палачинката, а и заради лесното им таргетиране и съответно намаляване на обществената им тежест.

Критиците на ДБ всъщност са разнородни, но от време на време си позволяват да изкажат по някоя добра дума за коалицията, или поне да разкритикуват друга политическа формация за сходно поведение или позиция. В този ред на мисли, тези критици изразяват доста по-тежка от смислова гледна точка позиция, която следва да бъде взимана под внимание от обществено сетивните членове на формацията. И ако голяма част от критиците са от друг отбор, то ДБ притежава и солиден собствен контингент от вечно мнителни и ръсещи акъл хора. Можете да ги разпознаете по честотата на употреба на „аз казах ли ви?“.

По средата на тази скала са монолитните подкрепящи коалицията, които все пак имат особено мнение за някоя от партиите, но не изпадат в лирично-психически отклонения по всяка тема. Това са хората, които са си харесали един необлагаем минимум от позиции на коалицията и тяхното мнение не търпи коренно изменение, дори и ако партийците настъпят брадвата в дадена ситуация. Те са тихото твърдо ядро на коалицията.

Той/тя не е прав/а в случая, ама е от моите” е принципът на адвокатите на коалицията, които изпитват екзистенциалната нужда да защитят своите съотборници на лична основа, било то защото са пили „Комбуча Класик“ на някой девствен плаж, било то защото са опознали нападнатия в дълбините на неговото сърце и красив ум. Тези личности са спойката в твърдото ядро.

Да, тази коалиция си има и кресливо твърдо ядро, което въздиша в прехлас по всяка дума на всеки неин представител. Особената индоктринация и липсата на критично мнение са всъщност в основата на гаврата от страна на първите две групи, които изграждат трол системата си на базата на това активно одобрително поведение. Такива привърженици имат и другите формации, но те са по-скоро пасивни преносители на спуснати отгоре партийни опорки, а не създатели на такива.

Коалиция „единни в многообразието“

Ако ДБ имаше друго име, то щеше да бъде именно „Единни в многообразието“, взаимствано от девиза на ЕС. Навярно се питате защо в горните редове обрисувах говорителите за ДБ в тази бегла скала и сега се надявам да получите отговор. Именно част от тази скала е и отражение на политиците в коалицията, които сами по себе си са достатъчно експресивни личности с разнородни интереси, обединени от общата кауза за политическо представителство. И ако от ДСБ и „Зелено движение“ имат твърда идеология в себе си, то не така стоят нещата с Да, България“, която неминуемо спечели точки от това си положение за цялата коалиция преди изборите. Не така обаче стоят нещата след изборите. И точно тук идва проблемът за коалицията в момента. Сега е време за консолидиране около едно абсолютно безапелационно становище „за“ или „против“ подкрепата за проектокабинета на ИТН. В създалата се ситуация няма място за подхвърляне на нюанси, които да обединят привържениците, искащи участие в управленческата коалиция на всяка цена и тези, които одобряват идеята за опозиция или нови избори. Такова решение изисква преди всичко категорично отношение вътре в коалицията, което тя да пласира на феновете си без излишни обяснения. Точно това е преходът от „социален активист“ към „политик“. Едното предполага подкрепа за някакви каузи, а другото изисква орязване на някакви каузи и неизпълнение на интересите дори и на своите.

Държавен изпит за „Демократична България“

Парадоксално е, че този път коалицията следва да се абстрахира от настроенията сред гражданите и да вземе едно чисто политическо решение, което да бъде осакатено откъм пиар препоръки. Създалата се ситуация и активизирането на всякакви преходно-статуквени отломки от миналото изискват доказването на експертния капацитет и политическия нюх, които коалицията претендира, че притежава. Подхвърлянето на моркови на Левиатан със сигурност не върши работа. Въпросът е дали ще бъде предпочетена меча прегръдка в опит за забиване на брадвата в сърцето на Левиатан или ще се направи атака от дистанция с тоягата. Сърцевината на този проблем пред ДБ е възможността за ДПС-арска фасадна реформа на съдебната власт, която ще влоши състоянието на държавата, а в обществен план коалицията ще бъде ударена заради самото повдигане на темата и грозния резултат от един такъв възможен сценарий. Макар и за мнозина идеята за опозиционност да изглежда като бягство от отговорност на мен ми се струва, че е война на два фронта. От една страна е битката срещу тези, които се обявиха за промяна, а от друга страна е битката срещу вредната опозиционност, която ГЕРБ демонстрира към този момент.

Възможностите с един куршум да се избият два заека или ДБ да бъде смачкана в менгемето на властта стоят на масата и няма среден вариант в дългосрочен план. Така или иначе, каквото и да реши да направи ДБ, ще понесе последствията от това, но никой никога не е обещавал да бъде лесно.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама