ДПС няма да подкрепи кабинет със служебни министри

09:30, 29 юли 21 / Политика 25 3185 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ние искаме да се възстанови държавността и България да има правителство. Нашето решение е да изчакаме края на преговорите и да видим състава на правителството. Ако трябва да дадем нашия принос, без да участваме, бихме го направили. Огромно значение има обаче и персоналният състав. Не искаме да виждаме дългата ръка на задкулисния играч Прокопиев в този кабинет. Министрите на финансите и на икономиката са негови и те изпълняват неговата политика. Това заяви тази сутрин пред Нова телевизия Йордан Цонев от ДПС. Това задкулисие от хора, които не са ходили на избори, според него, трови политическите процеси вече 25 години.

ДПС против Бойко Рашков

ДПС е категорично против Бойко Рашков заради действията му срещу контролирания вот, като Цонев го обвини в репресии и недемократични средства. Партията ще иска комисия за разследване на тези случаи, като депутатът открои Сърница, където според него няма нито един купен глас, но кметът е бил викан два пъти в полицията.

Комисията „Магнитски“

Движението ще подкрепи създаването на комисия в парламента за санкциите „Магнитски“, каза още Цонев. „Искаме да изследваме верни ли са твърденията на финансовото министерство. Искаме да изследваме и на какво основание българското правителство прие мерки, след като няма закон, който да въвежда действието на американския закон на европейска и българска територия“, коментира той.

Актуализацията на бюджета

За актуализацията на бюджета Цонев обясни, че това би следвало да е работа на финансовия министър на редовен кабинет. Ако не могат да съставят кабинет, защото виждаме, че тази опция става все по-реална, бихме подкрепили актуализация на бюджета, за да има пари за пенсионерите, допълни той.

Страничен наблюдател

ДПС не е участник в преговорния процес, получихме една куртоазна покана за среща, която продължи 30-40 минути, обясни Цонев. Казаха ни, че не искат нашата подкрепа. Ние им казахме, че като не искат - няма да я получат, каза още той, цитиран от „Сега“.

Подкрепата на ДПС към „Има такъв народ“ зависи от състава на кабинета

Припомняме, че в неделя от ДПС обявиха, че тяхната подкрепа за евентуалното правителство на „Има такъв народ“ ще зависи от хората, които ще влязат в кабинета. От партията на Слави Трифонов пък подчертаха, че не са търсили подкрепа им, а просто са споделили приоритетите си. От БСП, „Изправи се.бг! Ние идваме!“ и „Демократична България“ също поискаха да разберат имената на новите министри. „Има такъв народ“ обаче заявиха, че чакат мандата от президента Румен Радев и едва тогава щели да разкрият проектокабинета си. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама