ЕС със собствен космически щит: Саурон и Один ще пазят от атаки

20:10, 29 юли 21 / Любопитно 25 3292 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Окото на Саурон” и Окото на Один” - две системи от спътници, сензори и телескопи, ще пазят Европа от възможни атаки от ядрени или космически кораби. По този начин ЕС вече няма да зависи от САЩ в космическата надпревара, съобщава „Дойче веле“.

Системата едновременно ще изследва Космоса и според германския „Билд” и двете очи (на Саурон и на Один) ще бъдат направени от две различни немски компании. Окото на Саурон ще бъде направено от „Arianegroup”, а другото око ще бъде дадено на германската компания за космически технологии „OHB” от Бремен.

Кои са Саурон и Один?

Саурон е известният владетел на мрака от трилогията „Властелинът на пръстените“, чиято „запазена марка“ е горящото око. В случая с „Arianegroup” това ще бъдат ракети и други самолети, за които сензорната система ще трябва да разпознае и да предупреди. Името възниква като съкращение за „Сензори за напреднала употреба и идентифициране на ситуации във външното пространство“, т.е. Саурон (от англ.).

Правят анимация по история от „Властелинът на пръстените“

Въпреки че „Властелинът на пръстените“ не е написан от германец, а от англичанина Дж. Р. Толкин, той е вдъхновен от старогерманския фолклор и легенди. И тук идва името на второто око. Върховният старогермански бог се е наричал Один и той е бил Богът на войната. Не е изненадващо, че Германия, която е лидер в ЕС, също взема концепции от своята история в този проект. И Саурон, и Один обаче ще работят на английски - официалният език на ЕС.

Как ще изглежда „Окото на Один“? Ще бъде система за ранна идентификация на балистични тела и летящи обекти, движещи се с „хиперзвукова скорост”. Например ядрени ракети от Русия или Китай. Това е система от 9 телескопа, разположени на няколко континента, свързани в мрежа за сканиране на цялото небе, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:58, 30 юли 21

Направо със сатанистките имена излета ЕС с глупости на...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама