Държавата не успя, ама пандемията ги върна

12:00, 29 юли 21 25 3443 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Държавата и Министерството на туризма не върнаха българите на родното Черноморие, ама пандемията успя. Безспорно не малка част от сънародниците ни, които иначе бяха стълб на туризма в Северна Гърция, през последните две години игнорираха егейските плажове. Като цяло причините са две – едните ги е страх от коронавируса, а на другите им се свиди да дадат 240 лв. за PCR.

Тоест, българите не преоткриха Черно море заради туристическия продукт например, а въпреки него. Едва ли има човек, който да няма оплакване от условията у нас – или хотелът ще е соц, или водата ще е мръсна, или няма да има паркинги, или храната в ресторантите ще е лоша, или „зърната на Памела Андерсън“ и „кочанът на Брад Пит“ ще са прекалено махленски. Или въпреки че безплатните чадъри и шезлонги приличат на енигма – всеки е чувал за тях, но малко са ги виждали. Или с други думи – скъпите плажни принадлежности все пак са по-евтини от тестове за четиричленно семейство в двете посоки.

Така въпреки че държавата и туристическият бизнес все още го карат на автопилот, пандемията все пак успя да покаже, че българинът не е чак толкова лоялен към Гърция. А нашата природа със сигурност може да задоволи дори и най-взискателните вкусове:

Плаж Болата

Водата е чиста и плитка, мястото – спокойно, природата – красива, историята – от преди Христа, а хората – малко. Това звучи като перфектната формула за лятна семейна почивка. Райското кътче е плаж Болата –малък, кокетен залив, който представлява уникално съчетание от синьо море, червени скали с пещери, плаж и непокътната зелена природа наоколо. Той се намира в близост Каварна и нос Калиакра, както и до различни скални и подводни пещери, където са открити останки от стари селища и свидетелства за живот, датиращ четиристотин години преди Христа.

Плаж Велека

Плаж Велека е уникално произведение на природата, което всеки трябва да види. Очарованието му е начинът, по който реката и морето се движат успоредно, докато не се „целунат“ под формата на широка ивица златист пясък. Голям плюс на района е, че е част от защитена зона, заради което красотата е запазена и до днес. И един любопитен факт - водата в реката е много по-топла от тази в морето.

Плаж Алепу

Еколозите го определят като едно от последните незасегнати от строителството райски кътчета у нас. Плажът Алепу представлява уникална природна местност – лагуна-блато. Дюните по плажната ивица са дом на редки пясъчни растения и са обявени за природна забележителност. Той е подходящ и за любителите на домашни любимци, тъй като те не се забранени, както е на много други плажове у нас.

Плаж Аркутино

Плажът на Аркутино вече се е превърнал в любим на цели поколения туристи. Предимствата му са безброй, като сред тях да обширната плажна ивица, плиткото морско дъно и високите пясъчни дюни. В далечината, посетителите се вдъхновяват от гледката на гъста гора и един от петте острова в Черно море – змийския.

Плаж Кабакум

Кристална вода и чист плаж – ако сте любители на северното ни черноморие, то варненският плаж Кабакум е вашето място. Предпочитан е основно поради равната си плажна ивица и романтичните малки пясъчни плажове, а от морето се подават големи скали, подканващи туристите да забравят за ежедневието си и да се потопят в тази приказна атмосфера.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама