Колко струва минута помощ на пациент с COVID-19?

15:00, 29 юли 21 25 4618 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Все повече епидемиолози предвиждат, че страната ни ще се сблъска с нова вълна на коронавирус в близките месеци. Като причина те изтъкват новия „Делта“ вариант, както и факта, че все още голяма част от хората не желаят да се ваксинират. А това повдига отново въпроса - готова ли е здравната ни система за четвъртата вълна на коронавирус и има ли достатъчно финансови средства за медицинските работници, които рискуват живота си всеки ден, спасявайки стотици човешки животи?

От Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ алармираха, че Министерството на здравеопазването направило предложение през следващите месеци да им се заплаща по 0,11 лв. на минута при контакт с пациент с доказан COVID-19. А това щяло да се изчислява на базата на отчети от екипите на Спешна помощ, които трябвало подробно да описват всички свои действия. Срещу това предложение вече има и изготвена петиция във Facebook. 

Това са много сериозни суми от парите на данъкоплатците и ние смятаме благородно да се откажем от тях“, пишат служителите от Спешната помощ в ироничното си „Благодарствено писмо“, което е адресирано до здравния министър Стойчо Кацаров. 

„Нямаме време нито да засичаме минутите с пациентите си, нито да описваме действията си при обслужване на десетките си контакти с пациенти на ден. Времето, което ще губим за описание на минутите, струващи по 0,11 лв., ни трябва, за да лекуваме пациентите си. През последната година и половина всеки втори спешен медик прекара COVID-19 и знаем от личен опит, че ни стига една минута, за да се заразим от пациент С ДОКАЗАН ИЛИ НЕ COVID-19 докато го преслушваме. Взимаме му тест, дишаме един и същи въздух в линейката или го реанимираме. Г-н Министър, тази минута струваше на 42-ма от нас живота“, подчертават те. 

Спешните медици обръщат внимание и на критерия за получаване на бонуса, който гласи, че от него могат да се възползват само при „пряко извършвани дейности по оказване на спешна медицинска помощ на пациенти с доказан COVID-19“. „Шофьорите и санитарите не са в контакт с пациентите за повече от няколко минути, но ги транспортират и чистят след тях и са заедно с останалия екип? Какво сега шофьорът ще взима по- малко от лекаря, защото не преглежда пациента така ли? Санитарят въобще ли няма да взима пари при положение, че не контактува с пациента от линейката, а само почиства след него?, питат те. 

От 168 часа на месец, колкото трябва да отработваме за 24 работни дни, колко минути в контакт с пациенти с доказан COVID-19 ще съберем и колко от нас ще съберат? Единици от нас ще съберат от 10-20-30-40-50 часа т.е. 600 минути-1200 минути-1800 минути-2400 минути-3000 минути, умножени по 0,11 лв. - прави 66 лв., 132 лв., 198 лв., 264 лв., 330 лв., изчисляват още медиците. 

Как се стигна до това предложение? 

Преди месец здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че предходният кабинет ги поставил пред свършен факт - без бюджетни средства за заплащане на работещите на първа линия в РЗИ, Спешна помощ и лечебните заведения

По думите му бюджетът е бил планиран до средата на месец май от предишното правителство, което отказа да внесе в НС актуализация. Той отбеляза, че са разработени няколко варианта за промяна в методиката за заплащане на лекарите, които действително са на първа линия, като конкретният модел ще бъде приложен след съгласуване с БЛС и НЗОК. Към момента обаче от ресорното ведомство не са коментирали нито един от тях и все още не е обявено дали се е стигнало до окончателно решение. 

Кацаров: Грешки в борбата с коронавируса са ни стрували над 10 000 живота

Вариантът за почасово възнаграждение бе коментиран наскоро единствено от Българския лекарски съюз. В мотивите си председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров отбеляза в интервю за Mediapool преди месец, че по този начин НЗОК ще има икономии, защото „тези, които са работили цял месец са по-малко от тези, които имат инцидентен досег с Covid-пациенти“. 

По думите му НЗОК е предложила на БЛС вариант да се спрат компенсациите за намалената дейност на болниците в размер на 85% от обичайната им заработка. Вместо това да получават по 10% отгоре на заработената дейност заради това, че приемът в болниците вече не е ограничен. От БЛС пък са дали идея да се въведе долен праг от 50%. Причината според Маджаров е, че над 95% от болниците и лекарите от извънболничната помощ не се възползват вече от тази помощ, тоест или са достигнали 85% от обичайната си заработка, или са около нея.

Той обясни, че в преговорите от НЗОК са предложили помощта от 1000 лв. също да отпадне за личните лекари, с което Лекарският съюз не се е съгласил. 

Критериите за получаване на допълнителен бонус от 1000 лв. за спешните медици е да имат заработено 12-часово дежурство и пряка свързаност с лечението на пациент с коронавирус.

Припомняме, че бившият финансов министър Кирил Ананиев твърдеше в последните дни на кабинета „Борисов 3“, че предвидените в държавния бюджет и бюджета на НЗОК средства за епидемията са разчетени до края на август 2021 г. Още в края на април обаче стана ясно, че парите няма да стигнат. До миналата година те се плащаха от здравното министерство със средства по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. От тази година се плащат с бюджетни средства, които Министерският съвет отпуска на МЗ, което от своя страна превежда на НЗОК, а Касата – на болниците. След това парите се разпределят по методика според броя на лекуваните болни. 85-те % компенсация пък са изцяло от бюджета на НЗОК.

За последно правителството на Бойко Борисов отпусна 83 млн. лева за работа на първа линия на 28 април. Това обаче не е достатъно, за да може НЗОК да изплаща по 1000 лева до края на извънредната обстановка и 3 месеца след това.

Според действащата нормативна уредба НЗОК трябва да изплаща по 1000 лева на медицинския персонал за работа на първа линия за срока на извънредната епидемична обстановка и 3 месеца след това. Т.е. при обявена извънредна обстановка до 31 юли, то допълнителните средства следва да се изплащат до края на октомври. Ако извънредната обстановка се удължи – то и изплащането на средствата се удължава.

Вчера здравните власти удължиха епидемичната обстановка до края на август месец, но дали спешните медици ще продължат да получават по 1000 лв. на месец все още не е ясно.  

Миналата седмица от служебния кабинет предложиха актуализация на бюджета, според която ще бъдат отпуснати 81 млн. лв. допълнителни средства за продължаващо плащане на паричните добавки от 1000 лева за работещите на първа линия медици. Не се разбра обаче дали тази актуализация ще получи одобрение в парламента. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама