Бонусите за спешни медици: Времето на контакт нямало да се отчита

11:15, 30 юли 21 25 3480 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като спешните медици излязоха с остра реакция и петиция заради новата методика на здравните власти за изплащане на бонусите за работата им с болни от коронавирус, от Министерството на здравеопазването обясниха, че не са били разбрани правилно. 

Преди дни от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ алармираха, че здравното ведомство е направило предложение през следващите месеци да им се заплаща по 0,11 лв. на минута при контакт с пациент с доказан COVID-19. А това щяло да се изчислява на базата на отчети от екипите на Спешна помощ, които трябвало подробно да описват всички свои действия. 

Колко струва минута помощ на пациент с COVID-19?

От ресорното ведомство потвърдиха, че правото на допълнителни средства ще имат само медиците, които са били в пряк досег с пациент с коронавирус, но отрекоха, че парите ще са спрямо времето в пряк досег със заразно болния.

„Право на допълнителни възнаграждения имат медицински и немедицински персонал, които през месеца са имали пряк досег до пациент с доказан COVID-19, т.е за съответния месец попадат в обхвата на извършване на дейност при неблагоприятни условия. Ако конкретно лице - медицинско или немедицинско през определен месец не е имал досег до доказан с COVID-19 пациент, то той не попада за съответния месец в разпределението на средства за допълнително възнаграждение. Самият размер на допълнителното възнаграждение е до 1000 лв. чисто при пълен отработен месец, или сума - пропорционална на отработеното време през месеца –  не времето в пряк досег до пациент с доказан COVID-19, а реално отработено за месеца време“, обясниха от Министерството на здравеопазването.

Според здравните власти така след изтичане на календарния месец е видно кои екипи/служители – медицински или немедицински, са осъществявали дейности в пряк досег до пациент с коронавирус. А това автоматично им дава право на допълнително възнаграждение за работа при неблагоприятни условия. „Ако приемем условно месец с 20 работни дни по 7-часово дежурство, то при 140 отработени часа – пълен месец, се дължат на лицето 1000 лв.“, посочват от ресорното ведомство. 

Кацаров: Грешки в борбата с коронавируса са ни стрували над 10 000 живота

„Ако даден екип/ лице – медицинско или немедицинско, пряко осъществявало дейности с пациент с COVID-19 през месеца, е имал 4 дежурства по 7 часа, то за отработените 28 часа ще получи приспадащата се част от 1000 лв., което в случая е 1/5 или 200 лева, независимо от възможността само в едно от четирите си дежурства да е имало контакт с пациент с коронавирус. Още веднъж обръщаме внимание, че размерът на възнаграждението не зависи от часовете, през които лицето е осъществявало спешна помощ на пациент с COVID-19, а от всички отработени часове през месеца“, посочват от там.

Те обаче не коментират защо до смешните медици е било изпратено първоначално съобщение, че трябва да описват в отчети ангажиментите си по минути.

Работещите в спешната медицинска помощ информираха, че след среща със зам.-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров са приели тяхното решение. Според тях „по този начин ще бъде премахната несправедливостта, при която за един транспорт в месеца някои взимаха наравно с други, които всеки ден контактуваха с заразени пациенти„По този начин всички заедно  спомогнахме  за един справедлив изход от създадената напрегната ситуация“, пише д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешна помощ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама