Стоилов с план за закриване на спецсъда и спецпрокуратурата 

12:34, 30 юли 21 / Политика 25 2718 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министерство на правосъдието предава на парламента предложение, анализ и позиция на съдилищата, в които се предлага закриване на Специализираната прокуратура и съд.

„Не виждам особено удовлетворителни резултати в противодействието на корупцията по високите етажи на властта, това личи и в доклада на ЕК за върховенството на правото“, отбеляза министърът на правосъдието Янаки Стоилов.

Той даде пример с борбата с корупцията по високите етажи на властта и фактът, че, според него, над 50% от делата с обвинения за ОПГ приключват или с оправдателни присъди, или с присъди по вторични престъпления.

Промяната

На тяхно място се създават пет отдела за разглеждане на делата в петте апелативни района на страната. Тези отделения ще са в окръжните съдилища, а вместо второинстанционен Апелативен специализиран съд ще се произнася съответният апелативен съд. Според Стоилов това ще намали възможностите за местен натиск.

„По този начин ще се запазят добрите страни и натрупания опит и ще се избегнат неефективните и лоши практики, които се констатират“, обясни Стоилов. 

Без гражданство срещу пари

Сегашният екип на правосъдното министерство „завещава“ и проектопромени в Закона за българското гражданство с цел премахване на т.нар инвестиционно гражданство.

„Във връзка с това съм изпратил искане до ДАНС за последните няколко години за гражданствата, придобити на това основание – има законово изискване инвестициите да се поддържат през определен период. При нарушаване на изискванията се дава възможност за отнемане на гражданството“, обясни Янаки Стоилов, цитиран от bTV.

Други промени са свързани със затворите – предприятието „Затворно дело“ да влезе в рамките на ГДИН и да се направи проверка на стопанисването на имоти във Варна, по чиито договори МП така и не е получило пари.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама