Непризнаването на тестове за антитела ограничава дарителите на плазма

13:15, 04 авг 21 25 3020 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Потенциални дарители на реконвалесцентна плазма остават извън обхвата на системата за даряване, защото разполагат единствено с резултати от тест за антитела. За това предупреди в интервю за БНР д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма“. 

Според нея изискването да покажеш само резултат от PCR много ограничава броя на възможните дарители. В сдружението постоянно постъпват запитвания от граждани, които искат да дарят плазма, но разполагат единствено с тест за антитела, съобщи Михайлова.

Коронавирусът у нас: До дни започва плавно затягане на мерките

Точно една година ние пишем писма до Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, но засега няма някакъв резултат и хората с антитела фактически остават извън оградата на тези центрове, подчерта Павлина Михайлова, като предупреди, че ако не се приеме поправка в тази посока, ситуацията с плазмата ще стане критична

Тя отбеляза като проблем и че в момента у нас на сакчето плазма не е указано количеството антитела. „Ние не знаем какво количество антитела има в тази плазма“, добави д-р Михайлова и обърна внимание, че в подобна ситуация лекарят не може да прецени колко плазма да прелее на даден пациент. 

Необходимостта от депо с плазма

52 нови случая на Делта варианта

Д-р Нели Досева, ръководител на Регионалния център по трансфузионна хематология в Плевен, също обърна внимание на запаса от реконвалесцентна плазма. По думите ѝ е възможно в някои центрове да има малък резерв от реконвалесцентна плазма. Основната цел е да се поддържа депо, което при първа необходимост да се използва за лечение на нови случаи в Плевенска и още пет области от Северна България. 

Тя посочи, че в момента се провеждат акции за даряване на плазма, а срокът ѝ на годност е 2 години, като се съхранява замразена. Д-р Досев уточни и че ваксинирането не влияе на даряването на реконвалесцентна плазма. Важното е само дарителите да са преболедували Covid-19 и да имат определен титър антитела, както и да са изминали 28 дни от втората доза ваксина.

В сравнение с миналата година в центъра в Плевен е разширен кръгът на потенциалните дарители, поясни още д-р Досева. „Дори да нямат положителен PCR или антигенен тест, но ни потвърдят, че са имали симптоматика за Covid-19, ние ги допускаме до даряване на реконвалесцентна плазма. Ние им вземаме кръвна проба, изследваме я за антитела и ако титърът на тези антитела е в стойности над минимума, то ние приемаме това като удовлетворително условие да стане наистина дарител на реконвалесцентна плазма“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама