Окончателно: Съдът обяви за невинна Асена Сербезова

13:50, 04 авг 21 25 3285 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Съдът окончателно обяви за невинна председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. Тя бе обвинена за всяване на паника сред населението след две нейни интервюта през 2020 г. в началото на пандемията с коронавируса, в които предупреждаваше за недостиг на лекарства

Решението на Софийския градски съд (СГС) е окончателно и потвърдено от тричленния състав. „Cъoбщaвaнeтo нa oбщecтвeнo знaчимa и вяpнa инфopмaция нe пpeдcтaвлявa знaк зa тpeвoгa, a e oбщecтвeнo пoлeзнa дeйнocт пo инфopмиpaнe нa oбщecтвoтo зa cъбития (мaкap и нeблaгoпpиятни), cвъpзaна c нaй-виcшитe блaгa в cъвpeмeннoтo oбщecтвo - чoвeшкитe здpaвe и живoт“, пише в решението на съда, цитирано от БТА.

Още по време на заседание по делото на 5 юли прокуратурата се отказа от обвинението. Прокурорът Дочо Дочев отбеляза тогава, че според него става въпрос за отстояване на мнение, което не представлява престъпление.

Припомняме, че на 7 април миналата година проф. Асена Сербезова даде две интервюта пред БНР и БНТ. В тях тя изрази мнение, че заради продължаващото тогава извънредно положение покрай пандемията от коронавирус може да се стигне до недостиг на някои лекарства. Няколко часа след това, Сербезова получава обаждане, че ще ѝ бъде повдигнато обвинение. Софийската районна прокуратура я обвинява във всяване на паника по алинея от Наказателния кодекс. Месеци по-късно, на 14 септември, Софийският районен съд прекрати делото срещу нея и го върна на прокуратурата за „ремонт“, поради допуснати сериозни процесуални нарушения и заради неясно обвинение.

На 27 октомври м.г. прокуратурата ѝ предяви ново обвинение, като разликата с първото е единствено в прецизиране на часовия период на интервютата пред БНТ и БНР на 7 април и уточнението кои думи в кое интервю на прокуратурата са се сторили притеснителни и всяващи паника и тревога. Двете интервюта пред национални медии станаха повод за остра реакция в защита на Сербезова от професионалната общност.

Възобновяват процеса срещу председателя на фармацевтичния съюз

На 22 март състав на Софийския районен съд оправда на първа инстанция председателя на Българския фармацевтичен съюз.

Въпросният текст от Наказателния кодекс беше използван от държавното обвинение и срещу други критици на действията на властите по време на кризата с коронавируса. Сред тях беше и лидерът на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, който също беше оправдан на първа инстанция, припомня „Свободна Европа“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама