Каква е връзката между кандидатката за екоминистър и осъден за грабеж?

17:37, 05 авг 21 / Политика 25 4994 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Силвия Бакърджиева е едно от малко познатите лица в новия проектокабинет на „Има такъв народ“. Единствената по-подробна информация за нея е от кратката визитка, която партията праща до БТА – „с 12 г. таж в държавната администрация, работила е и в институции на ЕС“.

Освен с дълъг стаж в държавната администрация кандидат-министърът, обаче е била зам.-директор и юридически съветник на семейната фирма „Органик Серт”, показва профилът ѝ в социалната мрежа LinkedIn.

Именно чрез тази фирма се стига до съпруга на Бакърджиева – Живомир, който излежава присъда за грабеж, сочи проучване на програмиста Васил Величков, публикувано в блога му.

Кой е „Живомир Тодоров Бакърджиев“?

Името на „Живомир Тодоров Бакърджиев“ фигурира като подсъдимо лице в Списък на делата в Специализирания наказателен съд, свързани с организирана престъпност“, публикуван на сайта на ВКС.

Според публикация във в-к „24 часа“ от 05.04.2020 г. Живомир Тодоров Бакърджиев е осъден ефективно на последна инстанция (ВКС) на 4 години затвор. Присъдата е свързана с дейността на престъпна група „Гастрольорите”, в която влизат Бакърджиев и още четирима подсъдими. Те са осъдени за среднощен опит за кражба от къщата на бизнесмена Васил Джуров в Свети Влас.

Според медийни публикации през 2012 г. полицията е успяла бързо да хване тогавашните обвиняеми, тъй като те са били проследяван заради съмнения за грабеж на трезор в София, който впоследствие не е доказан.

През април миналата година делото окончателно завършва с осъдителни присъди за всички от групата.

„Превръщане на невинни граждани във виновни”

Потърсена за коментар от „Свободна Европа“ съпругата на Живомир Баркърджиев и кандидат за министър на околната среда Силвия Бакърджиева уточни, че не би искала да коментира “никакви въпроси от лично естество”.

Бакърджиева добави че ще си позволи да каже, че “предвид правосъдната система в България, правоприлагането и това, което се случваше последните 10 години, т.е. цялата порочност, съвсем спокойно може да доведе до превръщане на невинни граждани във виновни”.

Номинираната за екоминистър подчерта, че иска да обърне внимание „в кой съд е разглеждано делото на първа инстанция”. Първа инстанция по делото на т.нар. “Гастрольори” е Специализираният наказателен съд.

„Това би трябвало да ви даде много обяснения”, каза Бакърджиева.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама