Коронавирусът у нас: До дни влизаме в „оранжевата зона” по заболеваемост

16:45, 06 авг 21 25 3030 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

В следващите от 7 до 10 дни страната ни вероятно ще влезе в „оранжевата зона” по заболеваемост от COVID-19. Това прогнозира здравният министър д-р Стойчо Кацаров, който обясни, че броят на заразените расте през последните седмици.

Ресорният министър е на среща с президента Румен Радев, на която се обсъждат развитието на пандемията у нас и необходимите здравни и социално-икономически мерки за минимизиране на последиците от евентуална нова вълна.

План има, пари - не

Имаме разработен подробен план за всички възможни степени и нива на разпространение на вируса, дори и за най-тежката ситуация. Планирани са всички необходими мерки по отношение на здравната система. Планът разглежда подробно всички аспекти на реакциите на здравната система”, каза още Кацаров, цитиран от Нова телевизия.

Министърът увери, че в страната ни има нужните лекарства за борба с вируса. Необходими обаче били допълнителни стъпки за осигуряване на резерви

По думите му бюджетът спешно трябва да се актуализира заради изчерпани средства за работещите на първа линия, както и заради нуждите на системата при следваща вълна от коронавирус. „Нуждаем се и от спешна актуализация на бюджета на НЗОК, който също играе основна роля”, добави още здравният министър.

Социалният министър Гълъб Донев отбеляза, че прилагането на мерките в социалната сфера има добри резултати, като безработицата в страната поддържа ниски показатели. По думите му бизнес климатът в настоящата ситуация се подобрява, но са необходими допълнителни усилия за гарантиране на квалифицирана работна ръка на трудовия пазар. 

Според служебния министър Стела Балтова туризмът възвръща своята жизнеспособност и е доказал, че може да функционира отговорно в пандемичната обстановка. Туристическият бизнес работи в рамките на създаден здравен протокол, който указва какви действия да се предприемат при различни степени на разпространение на вируса, увери тя. „Всяко затваряне на бизнеси е свързано и със загуба на изключително ценен човешки ресурс“, категорична беше Стела Балтова.

Служебният министър на образованието Николай Денков заяви, че работата на МОН е насочена в три основни направления – подготовка на насоки за действие в епидемични условия, подготовка на възможността за преминаване към дистанционно обучение и увеличаване на дела на ваксинирани в системата на образованието, съобщиха от прессекретарята на държавния глава. 

Плавен ръст на случаите и през последното денонощие

През последните 24 часа у нас са регистрирани 500 нови случая на коронавирус при 18 652 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 2,68% от взетите проби са дали положителен резултат. 

Най-много нови случаи има във София - 119, следват Пловдив с 54, Варна с 40 и Бургас с 32. 

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 426 932. Броят на активните случаи се увеличава и към момента те са 9 921. Запазва се броят на хоспитлизираните - 935, от които 89 са в интензивно отделение. Пет, медицински лица са се заразили през последното денонощие и така общият им брой става 13 500.  

Излекуваните през последното денонощие са 47 души, така общият им брой достига 398 768.

Жертвите на болестта у нас са общо 18 243, 14 от които през последното денонощие.

До момента у нас са поставени общо 2 076 157 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 12 520 имунизации. Лицата със завършена втора имунизация са 1 027 377.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама