Комисия ще разследва действията на държавата по „Магнитски“

10:40, 06 авг 21 / Политика 25 3291 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Временна анкетна комисия към Народното събрание ще проучва работата на държавните органи по отношение на българските граждани, санкционирани по американския закон „Магнитски“. За негов председател беше избрана Надежда Йорданова – депутат от „Демократична България“, от която дойде инициативата, предаде „Сега“.

Комисията ще работи в продължение на три месеца. Тя ще проучи как са вършили работата си държавните орани, отговарящи за прилагането на мерките срещу прането на пари, конкретно по отношение на санкционираните лица.

Решението за създаването на комисията беше гласувно единодушно, а в състава ѝ влизат по двама души от всяка парламентарна група.

Припомняме, че Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ наложи санкции на шестима българи заради „значителна роля в корупцията в България“, както и на техните мрежи, обхващащи 64 организации. Сред санкционираните са Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Освен въпросните 64 фирми от НАП веднъж допълниха към списъка 34 фирми, а Финансовото министерство постави в черния списък други 21 лица, които са свързани с Пеевски и Божков и попадат или могат да попаднат под удара на санкциите по закона „Магнитски“.

Васил Божков иска да се яви пред комисията

В пост във Facebook подсъдимият бизнесмен Васил Божков изрази готовност да се яви пред създадената днес комисия.

„Като пряко засегнат от „Магнитски”, държа да се явя пред тази комисия. Стига да намерят смелост да ме изслушат. Ако не намерят - ясно е на кого служат”, заявява бизнесменът.

Според него днес парламентът е „сътворил опасен прецедент”. „Беше създадена комисия, която да провери дали се изпълняват законите на чужда държава в България. Без да се интересува, че са нарушени конституционните права на хиляди български граждани. България е правова държава, член на Европейския съюз, със собствени закони, които българските граждани са длъжни да спазват”, обяснява още в социалната мрежа Божков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама