„Има такъв народ“ дарявали партийната си субсидия за пожарите, но не като ГЕРБ

13:00, 06 авг 21 / Политика 25 3519 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

На фона на нажежената политическа ситуация в страната ни, тиктакащия часовник на мандата на „Има такъв народ“ и огнената вълна обгърнала страната ни, лидерът на партията Слави Трифонов разпали страстите още повече. 

Вчера той обяви в своя Facebook, че партията му ще дари половината от субсидията си (68 000 лв.) от предишния парламент на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Парите ще отидат за допълнителни премии на всички български пожарникари, доброволци и горски служители, участващи в потушаването на пожарите. Другата половина ще отиде за на семействата на загиналите вчера огнеборци. 

198 пожара в страната, частично бедствено положение във Велинград

Като всяко политическо изказване обаче и това получи широк отзвук в социалните мрежи. Буквално за минути под статуса му се образува лавина от коментари. И докато едни го поздравиха и определиха акта на „Има такъв народ“ като благороден, то други го нарекоха популистко и му напомниха, че неотдавна е критикувал Бойко Борисов, че дарява пари от партийната субсидия на ГЕРБ, а вчера е направил същото.

„Друг да те хвали, сам не се хвали“, казва народна поговорка. Слави Трифонов обаче явно не се вслушва в народната мъдрост, а само в негативните коментари под своя пост. В отговор на тях, той вместо да остави действията му да говорят вместо думите, избухна с нападки срещу своите Facebook последователи и поиска грамота от НАП за партията си като „едни от най-големите данъкоплатци в държавата“.

Много обичам, когато някой ми се отваря на тема „партийни субсидии“. Чета коментари как съм критикувал Бойко Борисов, че дарява пари от партийната субсидия на ГЕРБ, а вчера аз съм направил същото - дарил съм пари от субсидията на „Има такъв народ“. Само дето има една огромна разлика. „Има такъв народ“ изпълнява волята на суверена, изразена на национален референдум и взима само 1 лев партийна субсидия на глас. Така ние в предния парламент взехме 136 хиляди лева и върнахме в бюджета близо 1 милион лева. А можеше да ги вземем и тия пари. Законът ни го позволява, но не ни го позволява моралът. ГЕРБ и Бойко Борисов обаче нямат проблем с морала и прибраха от участието си в предния парламент още 1 милион и 600 хиляди лева субсидия. Ние, пак да кажа, взехме 136 хиляди“, изтъкна той.

Депутатите отхвърлиха намаляването на партийната субсидия на 1 лв.

Лидерът на „Има такъв народ“ признава, че е критикувал Бойко Борисов, но по думите му причината затова е, че той дарява 150 хиляди лева от партийната си субсидия и същевремнно с другата ръка прибира на влог десетки милиони левове годишно от същата партийна субсидия. Той атакува и другите партии за това, че са си мълчали „за угояването на ГЕРБ през годините с брутално високата партийна субсидия, защото и те са получавали от мазнинката“. Партиите си бяха задруга и са си задруга по тая тема до ден днешен. Нима забравихме, че всички партии си мълчаха и си трайкаха, когато получaваха по 13,23 лв. на глас вместо законните 11 лева на глас? И си ги прибираха, докато с моя екип не ги хванахме, че крадат“, отбеляза Трифонов, като хвърли вина и на медиите, които също мълчали.

Над 4,3 млн. лв. субсидии взеха партиите след изборите

Според него след провеждането на националния референдум и резултатите от него, реално се извършва грабеж над българските данъкоплатци от страна на партиите. „Има такъв народ“ не осъществява грабеж над българските граждани. Ние взехме, колкото ни позволява суверенът. А вчера се отказахме и от цялата субсидия, защото така е правилно. Защото това е най-доброто, което може да се направи с тази сума в този труден момент за пожарникарите и за семействата на Антон и Валери“, подчертава той.

Медали не щем, медалите са за олимпийците, но поне една грамота можеха да ни дадат от НАП като едни от най-големите данъкоплатци в държавата, върнали в бюджета 15 милиона лева. А сега, нека хейтът започне отначало, написа още лидерът на „Има такъв народ“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама