Мандатът на „Има такъв народ“ е върнат: Иво Атанасов е кандидатурата за правосъден министър

17:05, 06 авг 21 / Политика 25 4101 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Номинираният за премиер от „Има такъв народ“ Пламен Николов успя да представи на президента Румен Радев изпълнен проучвателния мандат за съставяне на правителство.

От опит знам колко е трудно да се състави кабинет, да се привлекат почтени хора с ясни граждански позиции, с необходимите експертиза, опит и визия за развитие на хора, които могат да се сглобят в единен и ефективен кабинет. Надявам се, че сте успели в тази нелека задача. Надявам се също така, че продължавате в открит и конструктивен диалог в НС да търсите необходимата парламентарна подкрепа, обединени от общи цели и приоритети в интерес на българските гражданиказа държавният глава Румен Радев. 

Знаете за кръчмаря и за сметките. Когато президентът издаде указ и когато има гласуване в зала, ще видим колко гласа, кой, къде и как гласува. Ясно е, че ние очакваме подкрепата на Демократична България, Изправи се.БГ! Ние идваме! и БСП. С тях сме водили само разговори, с тях сме постигнали общи насоки, стъпки и мерки в декларацията“, коментира пред журналисти зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Снимка: БГНЕС

В 12 без 5: Момчил Иванов се отказа да бъде правосъден министър

Иво Атанасов е новото предложение за правосъден министър 

Представители на партията обявиха, че депутатът Иво Атанасов е новото предложение за правосъден министър на партията. Смяната в ресорното ведомство дойде преди броени часове, след като предния кандидат Момчил Иванов се оттегли поради „лични причини“.

Атанасов бе избран за депутат на „Има такъв народ“ от листата във Видин, както на редовните, така и на предсрочните парламентарни избори тази година. Той е и секретар на парламентарната група. Член е на временната комисия за санкциите по закона „Магнитски“.

Атанасов е на 56 години и е роден в Свиленград. Той е адвокат с дългогодишна практика. Във визитката му на сайта на парламента е отбелязано, че е юрист, владее немски и руски език.

Иво Атанасов е и сред вносителите на общото проекторешение на ДПС и партията на Слави Трифонов за създаване на временна комисия за незаконосъобразни действия на компетентните органи на полуостров Буджака край Созопол. 

За разлика от Момчил Иванов, Атанасов не се изявява във Facebook. Не е известно и дали има официален профил в социалната мрежа. От медийните му изяви обаче личи, че не одобрява Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за борба с насилието върху жени. Той изразява и негативно отношение към т. нар. „партии на протеста“, които се очавка да подкрепят мандата на партията на Слави Трифонов. 

Петър Илиев е номиниран и за силов вицепремиер

Сред другите предложения в новия проектокабинет личи, че адвокат Петър Илиев, за който има съмнения за плагиатство, е кандидат не само за министър на вътрешните работи, а и за силов вицепремиер. А Ради Найденов ще е вторият зам.-министър председател с ресор „европейски въпроси“. Той ще оглавява и външното ни министерство.

А от вълнение кандидатът за премиер Пламен Николов пропуснал да представи като част в списъка с предложенията си за министри Антония Валентинова. Тя трябваше да бъде излъчена за министър без портфейл, отговаряща за ромските въпроси. Пред журналисти след това той обясни, че тя фигурира в него. 

Какво следва?

След като „Има такъв народ“ успяха в последния момент да запълнят редиците на птоектокабинета им, остава съвсем малко до това да разберем дали останалите партии ще го одобрят. Държавният глава подписа указа, с който предлага на 46-ото Народното събрание да избере Пламен Николов - кандидат за министър-председател, излъчен от „Има такъв народ“, за премиер.

Очаква се Народното събрание да гласува дали одобрява проектокабинета в сряда. Първо се подлага на гласуване кандидатурата на премиера, а след това на предложените министри, но анблок.

Засега обаче „Има такъв народ“ няма потвърждение от нито една от трите политически сили, с които води разговори, че ще подкрепят кабинета.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама