Пожарите в Русия заплашват център за ядрени изследвания

18:15, 08 авг 21 / Свят 25 3716 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Разрастването на пожарите в Русия вече заплашва Федералния ядрен център в западния град Саров, налагайки въвеждането на извънредно положение, предаде ДПА, като се позова на местните градски власти. Поради разпространяването на пожарите в района на Нижни Новгород е необходимо повишаване на степента на опасност, което ще улесни мобилизирането на допълнителни противопожарни сили.

Междувременно Якутия е особено тежко засегната от огнената стихия. Унищожени са десетки жилищни сгради, а хората са евакуирани на безопасни места.

По официални данни в Русия понастоящем горят 3,5 милиона хектара, което се равнява приблизително на площта на Сърбия и Черна гора взети заедно. Климатолози и експерти от „Грийнпийс“ твърдят, че това са най-големите пожари в Русия, откакто в страната се води такава статистика.

В другия край на държавата - в Амурската област, граничеща с Китай - спасителни екипи се борят с наводнения след проливни дъждове. Там под вода са около 80 км улици в населени места и шест моста, а 24 общини по поречието на река Амур са откъснати от света, съобщиха регионалните власти.

Горски пожар изпепели две селища в Калифорния, най-малко 8 души са изчезнали

Най-малко осем души се издирват, след като са изчезнали по време на най-лошия горски пожар в планината Сиера Невада в Северна Калифорния, който изпепели две селища, съобщава „Ройтерс“.

Петима от изчезналите са от историческия миньорски град Гренвил, основан по време на златната треска през 19 век. Огненото бедствие е унищожило по-голямата част от центъра на селището. Пламъците не пощадиха и селцето Каньондъм в близост до езерото Алманор. Неговите 31 жители също са останали без дом. 

Пожарите в Гърция продължават: Евакуират хиляди души

Огненото бедствие „Дикси“ се превърна в най-големият активен пожар в САЩ, надминавайки тези в Орегон, и стана третият по големина в историята на Калифорния. Към събота пожарът е унищожил 180 782 хектара в четири окръга и надминава големия пожар Bootleg в южен Орегон. Пожарникарите вече държат 21% от „Дикси“под контрол, съобщава „CalFire“. Траекторията му на североизток е забавена отчасти, защото се движи през област, изгорена от предишен пожар, през 2007 г., което е намалило запалимите материали. Повече от 5000 души се борят с пламъците. 

Предварителното разследване предполага, че пожарът е започнал, когато дърво е паднало върху електропровод. Той е собственост на регионалната компания „Пасифик Газ & Eликтрисити“ - частен оператор, който преди е бил обвиняван за масовия пожар, през 2018 г., при който загинаха 86 души.

До края на юли броят на изгорените територии в Калифорния се е увеличил с повече от 250% от 2020 г., най-тежката година на пожар в съвременната история на щата. Дълга и интензивна суша, според учените, предизвикана от изменението на климата, е оставила голяма част от западната част на САЩ изсъхнала и уязвима за експлозивни и силно разрушителни пожари.

Северна Македония обяви кризисно положение заради пожарите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Извънредно положение в Сицилия за шест месеца заради пожарите

Междувременно регионалното правителство на италианската област Сицилия въвежда извънредно положение и режим на кризисна ситуация през следващите шест месеца поради горските пожари, бушуващи на острова от края на миналия месец. Властите посочват, че необичайно високите температури и анормалните климатични условия ще представляват заплаха през идните седмици.

В същото време в Сардиния пожарната на провинция Ористано съобщи, че в туристическа квартира е избухнал пожар. Пожарникарите са попречили на пламъците да достигнат до намиращата се наблизо растителност и няма данни за пострадали.

Ористано, намираща се на западния бряг на средиземноморския остров, се сблъска наскоро с големи горски пожари, които причиниха значителни щети, припомнят ДПА и БТА. Необичайно високите температури над 40 градуса причиниха суша в Южна Италия, което помогна на разпространението на пожарите. Смята се, че много от тях са предизвикани нарочно.

Само вчера италианските пожарникари са се намесили на 800 места, от които 188 в Сицилия, 120 в Калабрия и 106 в югоизточната област Пулия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама