Ще изчезне ли ръкостискането завинаги?

18:20, 09 авг 21 / Любопитно 25 3569 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Да се ръкуваме или не? Един вековен човешки жест на добронамереност сега е с неясно бъдеще.

С настъпването на пандемията на среща в района на Канзас Сити организаторите на събитието раздават на желаещи стикер с надпис „Аз се ръкувам“, за да се избегнат неудобните социални ситуации сред присъстващите. Идеята е, че противниците на ръкостискането могат просто да изберат да не носят стикер.

Сега, когато хората се връщат в офисите си, приятелите се събират и повече събития преминават от онлайн в личен формат, един въпрос смущава все повече хора: да се ръкуваме ли пак или не?

Ръкостискането съществува от векове. Широко разпространено вярване е, че то е възникнало през средните векове, за да покажем, че сме добронамерени към другите и не държим скрито оръжие в отворената си длан. Но ръцете могат да бъдат и опасни, ако са замърсени и пренасят бактерии като ешерихия коли, например.

Американците имат все по-малко близки приятели

Д -р Антъни Фаучи, водещият национален експерт по инфекциозни болести в САЩ, предупреди миналата година: „Мисля, че никога повече не трябва да си стискаме ръцете“.

На противоположното мнение е д-р Амеш Адалия, специалист по инфекциозни заболявания в университета „Джонс Хопкинс”. Той смята, че целият разгорещен спор около ръкостискането е преувеличен. Решението, казва Адалия, е просто: „Ако се притеснявате от COVID-19, най -добрият начин да направите ръкостискането безопасно е да бъдете напълно ваксинирани. А за да елиминирате всякакви други неща, които може да се намират по ръцете на хората, просто измийте ръцете си, преди да докоснете лицето си. Такава е и функцията на дезинфектантите за ръце".

Поздравът е почти инстинктивен и изглежда ще е трудно да се откажем от него. Но месеците дистанционна работа, изолацията и блокирането на социалните контакти направиха ръкостискането някак непривично и стряскащо. Срещите, рождените дни, партитата и дори погребенията бяха преместени в Zoom. Загубата на връзки е сърцераздирателна и появата на нови варианти на вируса като „Делта” повдигат нови въпроси относно връщането към един жест, символизиращ нормалното, пишат от „The Reporter”, цитирани от БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама