Covid-19 по света: Ваксинационният сертификат навлезе с пълна сила в редица страни

13:55, 10 авг 21 25 3846 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Пандемията от коронавируса все повече се разраства, а в някои държави от Европа вече започнаха да затягат мерките. Изискването за удостоверение за ваксинация, направена в последните 72 часа, тест или преболедуване на COVID-19 също се налагат на все повече обществени места. 

Ще има ли нови ограничителни мерки в София?

Северна Македония: Ако искате да пиете кафе - ваксинирайте се

От другата седмица Северна Македония затваря заведенията на закрито, а тези на открито ще могат да допускат хора само с ваксинационен сертификат, ако капацитетът им е над 30 души. Това обяви министърът на икономика Крешник Бектеши на среща със собствениците на заведения. „Ако искате да пиете кафе, ваксинирайте се“, каза той. Местата с капацитет за над 30 гости ще трябва да имат проверяващи за сертификатите. А на закрито се забраняват сватби и други празненства. Организаторите на сватби и други празненства на открито също ще трябва да покажат доказателство, че са ваксинирани, пише „Дневник“.

По данни от миналия четвъртък в Северна Македония ваксинираните с поне една доза са най-малко 25% от населението, напълно ваксинирани са почти 20 на сто.

Пореден уикенд на протести във Франция заради въвеждането на здравен паспорт

Полицаи следят във Франция за COVID сертификати

Във Франция от вчера се изисква здравен пропуск за посещения в ресторанти, кафенета, кина, при междуградско пътуване с автобус, влак или самолет, както и за постъпване в болница. Това решение на президента Макрон бе посрещнато с бурни протести в цялата страна. А днес необичайни полицейски проверки отново предизвикаха общественото недоволство. 

Униформени започнаха да обикалят кафенета и барове и да изискват здравните сертификати от посетителите. Патрулите искат от клиентите да докажат, че са ваксинирани срещу COVID-19, имат скорошен отрицателен тест или са прекарали болестта. Ако бъде засечено нарушение, се прави официална забележка. При второ нарушение следва затваряне на обекта за поне седмица. При още две такива нарушения може да се стигне и до наказание от година затвор, предаде bTV.

COVID паспортът навлезе в ежедневието и на редица други страни

Подобно е покритието на зеления пропуск и в Италия, като от 1 септември действието му ще бъде разширено и за вътрешните полети, железопътния транспорт и някои фериботни линии, пише БНР. Сертификатът е необходим и за влизане в басейн.

Протести срещу „зеления паспорт“ и в Италия

В Австрия мярката е в сила за ресторанти, хотели, спортни центрове и музеи, а в Дания сертификат е необходим дори за фризьорските салони. В Португалия пък без този документ не може да се отседне в хотел.

В Гърция повечето туристи се хранят на открито без ограничения, но ресторантите и баровете под покрив бяха разделени на две категории - такива, които приемат само ваксинирани, и такива, които признават и PCR тест. Много хотели и ресторанти гарантират, че всички техни служители са били ваксинирани срещу коронавируса. Зелен сертификат се изисква за кината, театрите, спортните центрове.

В Румъния няма ограничения за неваксинираните, но допустимият капацитет на културните институции и спортните зали зависи от това дали хората ги посещават със сертификати за ваксинация, или без. В Хърватия този документ определя колко гости могат да присъстват на сватба.

Над 600 арестувани в Берлин след протест срещу COVID мерките

Пентагонът поиска военните да се ваксинират до месец

Пентагонът ще изисква от всички членове на американските въоръжени сили да се ваксинират срещу коронавируса до средата на септември. Това обяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в документ, адресиран до служителите на министерството на отбраната, предаде „Франс прес“, цитирана от БТА.

В изявление на президента на САЩ Джо Байдън се казва, че той поддържа силно това решение и че споделя заедно с Остин неотменим ангажимент за гарантиране, че нашите войски имат всички нужни средства, за да вършат работата си възможно най-сигурно.

В Пентагона на активна служба са близо 1.4 млн. души. В края на юли президентът Байдън поиска от въоръжените сили да обмислят как и кога да добавят ваксината срещу коронавируса в списъка на задължителните ваксини за военните. По същото време Белият дом каза, че милиони федерални служители трябва да бъдат или ваксинирани срещу вируса, или да се подложат на серия ограничения.

Това става в момент, когато заразяванията достигнаха шестмесечен връх заради бързото разпространение на Делта варианта в части от страната с ниско равнище на ваксинация, предаде „Ройтерс“. Три поредни дни САЩ регистрират по около 100 хил. нови случая на заразяване, което е скок с 35 процента от последната седмица. Щатите Луизиана, Флорида и Арканзас отчитат най-много нови случаи на човек от населението. Хоспитализациите нараснаха с 40%, а смъртните случаи отчетоха увеличение с 18 на сто през изтеклата седмица.

Вторият по големина учителски синдикат промени досегашното си становище и се обяви за ваксиниране на учителите в САЩ, за да бъдат предпазени децата, които са твърде малки да бъдат имунизирани. Броят на приетите в болница деца с COVID нараства, а според здравни експерти това се дължи на факта, че Делта вариантът на вируса е по-заразен за децата, отколкото оригиналният щам.

Новите изисквания невинаги са приети добре. Срещу използването на ковид паспорти се обявиха съдилищата в Испания, които отмениха решенията на властите на Канарските острови и Андалусия, пише „Ел Паис“, цитиран от „Сега“. Двете провинции се опитаха да използват тези сертификати за ограничаване на нощния живот, като в продължение на няколко дни без тях беше невъзможно влизането в бар или дискотека.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама