За втори път е осквернен паметникът на загиналите българи в Охрид

20:00, 12 авг 21 / Свят 25 3728 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Министерството на външните работи съобщи, че повторно е осквернена паметната плоча на 15-те български туристи, които загинаха при инцидента с кораба „Илинден“ през 2009 г. в Охридското езеро.

Оттам посочват, че подобно отношение към паметта на невинните жертви на трагичен инцидент е неприемливо. В позицията от министерството отбелязват, че всеки акт на омраза срещу друга държава или нейните граждани противоречи на основните ценности на съвременните демократични общества.

„Очакваме от властите на Република Северна Македония да предприемат бързи действия за разкриване на извършителите и подвеждането им под отговорност, както и за възстановяване на паметната плоча в нейния автентичен вид“, пишат още от МВнР.

Посолството ни в Скопие е изпратило незабавно протестна нота до Министерството на външните работи на Северна Македония, с която се изразява позицията на страната ни.

Припомняме, че паметникът на брега на Охридското езеро в памет на българските туристи бе възстановен напълно през ноември 2020 г., когато отново бе разрушен от вандали. При първото оскверняване беше разрушена „Стилизираната капка“, в която са преплетени 15 метални рози. Тя напомняше за трагичния инцидент в Охридското езеро, станал на 5 септември 2009 година. При инцидента са се удавили 15 български туристи. На кораба е имало над 50 души от България, които пътували към манастира „Свети Наум“. Корабът „Илинден“ е потънал на 200 м от брега.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама