Стадо слонове пътува 17 месеца в Китай, без никой да разбере защо

15:30, 15 авг 21 / Любопитно 25 4488 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Станалите известни в цял свят 14 слона в Китай се прибират у дома в югозападната провинция Юнан. Китайците следиха с трепет обиколките им, документирани с дронове.

Още във вторник те се приближиха към резервата, в който живееха, и власите заявиха, че ще направят всичко, за да се върнат слоновете в обичайната си среда възможно най-бързо и да се чувстват добре там. Животните обаче направиха внушителна обиколка: изминаха 1300 км за 17 месеца. Над 25 хил. полицаи бяха изпратени да проследяват животните, да им дават храна и да гарантират обществената безопасност.

Слоновете в Африка – все по-застрашени от изчезване

Наложи се близо 150 хил. души по пътя на миграцията им да бъдат евакуирани. Преминаха през полета, градчета и по-големи градове; изядоха реколта за милиони долари, нанесоха щети на сгради. През март жител на село в Юнан е бил стъпкан до смърт. Въпреки това китайците гледаха с трепет кадрите с дронове от придвижването им, а управляващите се опитаха да превърнат отразяването в урок по опазване на околната среда.

Азиатският слон е затрашен вид, а в Китай има едва около 300 диви. Пекин твърди, че това число отразява подобрените условия за защита на околната среда, тъй като е два пъти по-голямо, отколкото преди 30 години.

На 74 години Шер спасява слонове и записва нови песни

Никой обаче не успя да даде убедителен отговор на въпроса защо слоновете са напуснали обичайното си място, особено за толкова дълго време. Появиха се предположения, че неопитен лидер може да е заблудил останалите или че са решили да търсят нов дом, може би заради увеличилата се популация в резервата и по-голямото състезание за ресурси. Има и трети вариант - климатичните промени да оказват влияние на средата им.

Най-необикновено бе това, че пътят от резервата в Пуер до Кунмин е в почти права линия; ако слоновете търсят храна, обикновено се движат в кръг.

Каквото и да е обяснението, Китай положи огромни усилия да ги насочи към резервата в Юнан. В някои села, към които бяха насочвани на връщане, по желания им път бяха оставяни банани. На места бе спряно електроподаването, за да не пострадат животните от случаен токов удар, пише „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама