Пеканов: Времето за редакции на плана за парите от ЕС свърши

11:15, 13 авг 21 / Политика 25 3507 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Времето за редакции на Националния план за възстановяване и устойчивост изтече. В момента отразяваме получени критики от партиите в парламента, но ще бъде грешка следващо правителство да започне отново да пренаписва плана. Това ще доведе до забавяне на авансовото плащане и неизпълнение на държавния бюджет. Това коментира в едночасов коментар по въпроси на граждани в рубриката „Властта говори! Открито“ вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов.

Ревизираният План за възстановяване е готов

България очаква 12,6 млрд. лв. по плана, като 13% от тях са заложени да дойдат авансово тази година в консолидираната фискална програма. Пеканов отбеляза, че остават два сериозни въпроса в плана, на които отговор не следва да дава служебния кабинет - ангажиментът за реформи в името на върховенство на закона и въпросът за въглищните централи. По думите му всяко преработване в частта проекти обаче отнеме голямо време и рискуваме забавяне. Той за пореден път обяви, че големият проект за инвестиции в напоителни системи от 850 млн. лв. е бил неспасяем заради липсатта на екооценки. Това не са запазени пари за сектор земеделие, успяхме да се преборим за 250 млн. лв. финансиране, сега от резерви ще осигурим още 170 млн. лв., обясни още вицепремиерът.

Макар да счита, че времето за редакции изтича, Пеканов бе категоричен, че планът следва при възможност да се изпрати в ЕК от редовен кабинет. Получаваме подобни коментари от комисията - по-добре не ни го пращайте, ако после ще си го искате обратно, обясни вицепремиерът.

Ревизираният план за възстановяване получи критики от депутатите

България е закъсняла по друг спорен въпрос - изваждането на столицата от Югозападен регион. Няма време за това - такова решение изисква много промени в Националния статистически институт и две години усилия, коментира Пеканов. Заради по-високото БВП на столицата целият регион статистически се качва нагоре и парите на околните населени места са много по-малко отколкото могат да бъдат, ако София се изведе отделно, обясни Пеканов.

Какво следва след политическия пост?

Попитан как ще продължи професионалната му реализация и дали ще остане в политиката и след служебния кабинет, Пеканов заяви, че се е съгласил да поема тази отговорност в правителството заради ограничения мандат. Имам академична кариера - очакват ме докторантура и студенти във Виена и по-скоро няма да оставам в политиката, коментира още Пеканов.

В България не се води достатъчно активен дебат за данъчната система

Вицепремиерът изрази лично мнение, че в България не се води достатъчно активен дебат за данъчната система. В настоящия си вид тя засилва неравенствата - проблем, с който Европа се бори, ние го задълбочаваме, изтъкна Пеканов. Според него следва да се мисли за необлагаем минимум и прогресивно облагане, а в момента системата дори е регресивна. Всички сме свикнали с това облагане, но трябва да го променим, счита Пеканов, цитиран от „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама