„Политкаст“ еп. 5: „Има такъв народ“ е следствие, а не причина

10:00, 15 авг 21 / Политкаст 25 3957 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Как партиите успяха да се докарат до тази ситуация? Едната причина е повече от ясна и тя е стратегията на „Има такъв народ“. Но феноменът, който партията на Слави Трифонов представлява, е по-скоро следствие, а не причина за обществено-политическите процеси у нас.

Следствие е на дълбоката поляризация, на разочарованието от политическата класа, на ниската политическа култура. Следствие е на чертата в народопсихологията ни да се определяме чрез опозиция, т.е да формираме политическите си пристрастия и участие на база това кого НЕ харесваме. Именно тази черта стои в основата на недиалогичността и невъзможността на формациите да постигат компромиси. Казвам всичко това, защото е клише да търсим вината само в политиците. Не бива да забравяме колективната си отговорност за всичко случващо се.

В крайна сметка, ситуацията ни не е безпрецедентна. Редица държави са намерили начина да функционират успешно при наличието на разделено общество и то по множество показатели. Формулата е проста и се нарича широк партиен консенсус. След разбиването на двупартийната система, след изчерпването на модела на спасителя, се намираме в нова фаза, в която единственото решение е постигането на широки коалиционни обединения...

Целият коментар можете да чуете във връзката!

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама