Без консенсус за актуализацията на бюджета на КСНС

19:25, 16 авг 21 / Политика 25 4486 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев, приключи без съгласие между участниците в него.

Темите на заседанието, които първоначално бяха обявени, включвха предприемането на необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID-19 и мерките за противодействие на миграционен натиск върху границата на България с Турция. Актуализацията на бюджета обаче измести фокуса на разговора. Причината - според президента Румен Радев без нея няма да има пари нито за COVID кризата, нито за миграционния натиск. 

Той предупреди, че ако този парламент си тръгне без да актуализира бюджета, няма да има средства за лекарства, консумативи, възнаграждения на медиците, за мярката 60/40, както и за индексация на пенсиите. По думите му така служебното правителство ще остане с вързани ръце.

Въпреки проведените задълбочени дискусии не постигнахме консенсус. Болшинството парламентарно представени политически партии считат, че дебатът за бюджета може да се води единствено в Народното събрание. Аз от своя страна считам, че това е въпрос, касаещ пряко националната сигурност. Въпрос, който изисква максимална мобилизация и консолидация вътре в Народното събрание, която за съжаление всички виждаме, не е налице, особено при високия риск този парламент да не може да актуализира бюджета поради недостиг на време при неуспешно поприключване на конституционната процедура за съставяне на правителство“, каза държавният глава. 

От изказванията на политическите сили след срещата, стана ясно, че така предложената актуализация от служебния кабинет няма да бъде приета в парламента. „Има такъв народ“ настояват за своята версия. А ГЕРБ и ДПС се обявиха против варината на кабинета „Янев“. Останалите искат конкретни предложения да бъдат редактирани. От „Изправи се БГ! Ние идваме“ засега показват най-силна подкрепа. 

„Има такъв народ“ засега дават противоречиви сигнали

„Има такъв народ“ днес не коментираха темата, но в събота лидерът на партията Слави Трифонов заяви, че актуализацията на бюджета е сред належащите въпроси, с които парламентът трябва да се занимае. Финансовият експерт Пламен Данаилов пък посочи миналата седмица, че ще се придържат към своя вариант. 

ГЕРБ и ДПС срещу промените в бюджета, предложени от служебния кабинет

Заседанието напусна изненадващо и съвсем демонстративно председателят на ДПС Мустафа Карадайъ още преди заключителната декларация. Той определи исканията за актуализация на бюджета като „празен чек“, който от Движението нямало да подкрепят. По думите му в проекта за бюджета има предвидени 1,2 млрд. лв. за извънредни и непредвидени разходи. Освен това той твърди, че в момента в другия бюджет има средства за пенсиите до края на годината.

От ГЕРБ отново обявиха, че няма промяна на тяхната позиция и ще продължат да се противопоставят на актуализацията на бюджета. Председателят на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова бе категорична, че този дебат не трябва да се води в президентството. По думите ѝ трябва бързо да започне да се движи конституционната процедура по връчването на мандатите за съставяне на кабинет.

Припомняме, че в петък Румен Радев обвърза връщането на втория мандат за съставяне на кабинет с актуализацията на бюджета. От ГЕРБ обаче определиха тази заявка като ултиматум и обвиниха държавния глава, че е „рекетьор“.

БСП искат корекции

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията е „за“ актуализация на бюджета, но със съответните корекции на варианта, внесен от служебния кабинет.

„Демократична България“ решава утре дали да подкрепи актуализацията

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов също обяви, че смята, че актуализацията е тема за парламента. Въпреки това той отчете, че дискусията е била „изключително информативна“. По думите му парламентарната група на обединението ще се събере утре, за да реши дали да подкрепи предложението на служебния кабинет. 

„Изправи се БГ! Ние идваме“: Партиите вече са в предизборна кампания

Председателят на „Изправи се БГ! Ние идваме“ Мая Манолова обвини останалите парламентарно представени партии, че вече са в предизборната кампания. Според нея те се интересуват само от собствениците си партньорски интереси, а не от проблемите на българските граждани. Ще се носи отговорност кой е бил против актуализацията на този бюджет, за липсата на лекарства, за подкрепа на хората на първа линия и за бизнеса“, заяви тя.

Въпросът предстои да бъде обсъден и в парламента. 

Консенсус е бил постигнат единствено по темата за мигрантския натиск, без да се съобщават подробности, тъй като става дума за класифицирана информация.

Спорове за Кирил Петков

Десислава Атанасова открехна вратата и към друг проблем - в началото на заседанието се е провело гласувание дали икономическият министър Кирил Петков трябва да присъства.

По-рано днес от ГЕРБ внесоха искане в Конституционния съд за обявяване на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство, заради двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков. От ГЕРБ питат дали и в момента той е български, и канадски гражданин, а Конституционният съд вече образува дело.

Атанасова съобщи, че при обсъждането на точките от дневния ред Петков е бил попитан дали има канадско гражданство и след като е замълчал, а Мустафа Карадайъ е напуснал заседанието. По думите ѝ единствено Христо Иванов е гласувал „за“ това Кирил Петков да остане на заседанието, докато пред медиите Мая Манолова заяви, че и тя е гласувала „за“, предаде „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg ! Последвай във Facebook , Instagram и Twitter , ела и във групата във Viber ! Значимите теми и различните видими точки са още по-близо до вас! Всички са в социални мрежи - ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама