Николай Велчев в „Политкаст”: Българите сме надарени свише да играем шах

10:30, 16 авг 21 / Политкаст 25 4132 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Ние сме една от силните нации в шахмата. Категорично българите имаме вроден талант за шахмат, ние сме свише надарени да играем шах. За това има много силни, размазващи факти - през периода 2005-2006 г. държим всички престижни световни титли в шаха - за мъже, за жени, за сеньори (хора над 60 г.), за шахматна композиция и за хора с увреждания, освен това имаме титли във всички възможни детски възрасти и във всички категории. Това няма обяснение освен с школата. В момента имаме много силно поколение при девойките. Това заяви в петия епизод на Политкаст” международният треньор и съдия по шахмат с над 40-годишен опит в сферата на спорта - Николай Велчев.

Той допълни, че страната ни е единствената в историята, измежду 200 в международната федерация, която в един и същи период е имала шампион и при мъжете и при жените, и една от едва трите страни, които имат шампиони и при двата пола.

Това, по което се различават политиката и шаха е, че в шаха първо се мисли и после се действа, пошегува се Велчев. Според него разбирането върху играта помага на политиците в попрището им.

Шахът е част от световната култура. Редица успешни и известни личности са били запалени шахматисти. Според някои историци, непосредствено преди покушението, Стефан Стамболов е играл шах, разказа Николай Велчев.

За книгата си Шахмат - Позиционната игра”, Николай Велчев обясни, че е подходяща и за начинаещи и за хора с голям опит в шаха.

Целия разговор чуйте във връзката долу!

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама